Радев: Доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието

Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои. Но доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност.  3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят, а заедно градят чистата и свята република.

Това послание отправи президентът Румен  Радев в словото си по време на тържествеата заря-проверка тази вечер в София.

Суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия, каза още държавният глава.

Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически, заяви Радев  в началото на своето слово.

„Монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството със славното ни минало. Народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеите за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 отварят съдбовната рана в сърцето на тирана. Честното перо на Макгахан донася на света истината за клането в Батак. Гладстон и Юго пренасят българската трагедия на европейската сцена. Свободата най-сетне идва под знамената на руския цар Александър Втори и на неговата армия съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Санкт Петербург хората се кръстят и се прегръщат по улиците. Както казва генерал Скобелев Русия е единствената страна в Европа, която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства. Достоевски пише в дневника си това е война за слабите, която има за цел не да отнема, а да даде свободата“, каза президентът.

Българският народ приема като свои всички войни от императорската армия, които са загинали за нашата свобода – руснаци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и др.

Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои. Но доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност, категоричен бе българският държавен глава.

И добави, че 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят, а заедно градят чистата и свята република.

Суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия. Днес се прекланяме пред нашите героични предци. Знаем, че свободата не се дава даром. Всяко поколение трябва само да ги отстои, за да ги завещае на следващите. Вечна памет на героите!, завърши Румен Радев.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *