Софийска премиера на „Иванка Курвоазие на три морета“ в Младежкия театър

Най-новият спектакъл на режисьора Васил Дуев-Тайг „Иванка Курвоазие на три морета“ гостува на голяма сцена в Младежкия театър на 17 март 2021 г. от 19.00 часа. Постановката е продукция на Габровския драматичен театър и е създадена по текстове на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие.

 

Сценичната адаптация и оформянето на сценичната среда са изцяло дело на режисьора. За него Иванка Курвоазие е събирателен образ на българите, преживели времето от началото на промените у нас до днешния си статус на граждани на ЕС. Спектакълът обхваща последните трийсет години от най-новата ни история, в които обаче отеква неизказаното ехо на прехода.

 

Участват актьорите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски. Музикалното оформление е направено от режисьора, който използва музика от 90-те години на ХХ век, като е включена и авторска музика от Ян Руменин. Гергана Лазарова-Рънкъл помага със сценографски решения по визията, костюмите и организацията на сценичното пространство. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова и Магдалена Славчева. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените на спектакъла: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков. Премиерата се състоя на 11 декември 2020 г. на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

 

В „Иванка Курвоазие на три морета“ ще чуете всички неудобни въпроси или тези, на които още търсим отговорите за промяната – състоя ли се, кой я направи и кой подмени мечтите ни. Рафинирана политическа сатира, освободена от исторически комплекси и задръжки. Представление, което резонира в синхрон с обществените вълнения за недоизказаната истина за демократичните промени.

Ретроспективната и същевременно безвремева  разходка на Иванка Курвоазие ще ви накара да анализирате обществото, в което живеем. Ясно отеква призивът за рестарт на ценностната ни система. Ще ви подтикне да се освободите от страховете си за „времето тогава“ и да отворите съзнанието си за ново преосмисляне на опасните завои на прехода.

 

 

 

Безупречно актьорско майсторство, смел и провокативен режисьорски прочит, изтънчена самоирония и дълбок разрез на най-новата ни история, поднесени забавно и остроумно от Васил Дуев-Тайг и габровската трупа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *