Борисов бяга и от новия парламент

В първия си работен ден 45-то Народно събрание днес привиква Бойко Борисов за обяснения по действията на правителството относно Националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се депутатите да сформират временна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, както и правна, финансова и здравна. Те са приоритетни, защото законопроектите, които спешно трябва да се разгледат, са именно в техните ресори.

Тържественото първо заседание на новото Народно събрание бе водено от 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“ (ИТН). „Дано съм добра орисница. България е минала през много съдбовни премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението. На 4 април народът ни изпрати в тази зала с една единствена заръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Всички имаме обща цел – просперитетът на България и мястото й в европейското семейство. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук“, заяви тя.

На крака и с ръкопляскания бе посрещнат президентът Румен Радев за встъпителното си обръщение, само първите редици на ГЕРБ отказаха да се изправят. Още в началото бе решено карантинираните заради КОВИД-19 да се закълнат онлайн, сред тях бе и Слави Трифонов. Той обаче не се включи в онлайн гласуването за ръководство на НС. Макар първоначално да бе предвидено журналистите да бъдат изолирани, това не се случи и те имаха свободен достъп до куулоарите. Депутатите от ДБ бяха с еднотипни маски с надпис „България може много повече“, хората на Трифонов бяха изписали на своите „Има такъв народ“, а част от ИМВ носеха черни маски с щампа „Мутри вън“. Президентът Радев бе с черна, а вицето Илияна Йотова – с бяла, което предизвика шеги в кулоарите.

Мика Зайкова съобщи, че оставката на правителството е депозирана писмено. „Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“, възмути се тя.

Десислава Атанасова от ГЕРБ дълго и протяжно обясни как никой не бива да пренебрегва най-голямата група. Те били победителите и щели да предложат правителство. „Омразата не гради, единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото. Отрицанието на политическия опонент може да донесе временен успех, но след това използвалият омразата за основно оръжие е длъжен да покаже с какво е по-добър и то в среда на разделение и гняв“, ожали се тя, усещайки, че всички са срещу партията й. Благодаря ви, госпожо Атанасова, за програмната реч, захапа я Мика Зайкова и предизвика добронамерен смях в залата.

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че този парламент е различен, защото е закъснял с 6 месеца заради вкопчилите се във властта управляващи. Той прогнозира, че НС няма да изкара 4 г., и заяви, че трябва да се работи за изборни промени. ИТН се отказа от настояването си мажоритарни избори, защото нямало мнозинство за това в парламента. Партията обаче ще внесе предложение партийната субсидия да бъде 1 лев на глас.

„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Не го правихме преди 4 години, не го правим и сега. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората политическа сила „Има такъв народ“, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и за  градеж за България“, категорична бе Корнелия Нинова.

ДПС ще търси еднинение по начина, средствата и сроковете за решаването на проблемите, пред които е изправена България. Според Мустафа Карадайъ това не предполага нито две-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а „по-сериозно съгласие, много по-пластично управленско решение, което автоматично изключва чисто партийни кабинети, оглавяни от партиен лидер или друга изявена партийна фигура“.

БСП и новите партии в НС имат редица допирни точки, свързани с въвеждането на изцяло машинен вот, прозрачност при броенето на изборни резултати и изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация. ИМВ искат дистанционно и електронно гласуване, въвеждането на избирателен район чужбина, както и отпадане на ограниченията за секциите зад граница. Подобни са идеите на ИТН и ДБ. Новите партии искат разпускане на този състав на ЦИК. Липсата на контрол и спазване на парламентаризма беше отчетена от всички партии с изключение на ГЕРБ. Констатацията за наличие на пандемична, икономическа, социална и институционална криза бе другата допирна точка срещу ГЕРБ.

Юристът от „Има такъв народ“ Ива Митева Йорданова-Рупчева, която в миналото оглавяваше Дирекцията по правни въпроси в НС, е новият председател на парламента. Тя бе избрана с гласовете на 163 народни представители, единствено 75 от ГЕРБ се въздържаха. Гербаджиите отново заложиха на Цвета Караянчева, но единствено те я подкрепиха, а думите на представящата я Десислава Атанасова, че познава добре правилника за работа на НС, предизвикаха бурен смях в залата.

Да върнем този велик титаничен географски интелект в Кърджали и производството на специфични поцинковани изделия, призова Николай Хаджигенов от ИМВ. Ироничният му коментар вбеси Вежди Рашидов, който излезе да брани Караянчева. Гербаджията използва възможността да нападне и ИМВ и да попита кои са мутрите, които ще чистят.

Зам.-председатели на НС ще бъдат Цвета Караянчева (ГЕРБ), Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева (ИМВ).

автор:Павлета Давидова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *