БСП с пакет закони за ревизия на управлението на ГЕРБ

Пакет от закони, с които да се ревизира досагешното управление и да се прекрати безконтролното раздаване на бюджети пари от което и да е правителство, внасят още днес от БСП в новия парламент. Социалистите предлагат на депутатите да се гласуват мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии.

Това стана ясно от изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова на първото заседание на 45-ото Народно събрание. Тя посочи пет конкретни теми, свързани с промяна на досегашния модел на задкулисието. От левицата вече са подготвили конкретни предложения и законопроекти по отделните проблеми.

Внасяме днес този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства, каза още Нинова.

Като една от основните задачи пред новите депутати лидерът на БСП посочи  възстановяването на парламентаризма. ГЕРБ и присъдружните им партии поставиха парламента в подчинена роля на един човек и министър-председателя, напомни тя. каза Нинова. И тя, както президентът Радев по-рано, настоя за възстановяване на реалния парламетарен контрол върху изпълнителната влат.

Трябва да се възстанови блиц-контрола, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда, изброи Нинова.

Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт, подчерта лидерът на левицата. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета, настоя още Нинова.

Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората, обяви тя. Лидерът на БСП каза още, че трябва всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *