Важно от НАП: Декларираме ли продаден телевизор?

Хората, които заради пандемията от Covid-19 са работили повече от половин година от дома си в България за чуждестранен работодател през 2020-та, трябва да подадат данъчна декларация.

Това припомни пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

5 май е крайният срок, в който всички физически лица, задължени да подадат данъчна декларация за миналогодишните си доходи, трябва да го направят, както и да платят данъка за довнасяне, ако имат такъв.

От приходната агенция съветват да не чакаме последния момент.

Независимо че работодателят е регистриран в чужбина, ако сме положили труд за него от дома си в България, трябва да декларираме получените доходи, обясни пред националното радио говорителят на данъчните Росен Бъчваров:

„Това е един много характерен случай, при който работещи за чуждестранни работодатели, които са пребивавали в България повече от 6 месеца, повече от 183 дни, се превръщат в хора, задължени да платят данъчната си декларация, независимо, че т.нар. по Данъчния закон Център на жизнените интереси, може да не е тук“.

Ако сме продали лична вещ по интернет, няма необходимост да декларираме дохода, обясни Бъчваров.

„Стар велосипед, два телевизора, мобилните телефони на семейството, детските играчки, столчета и т.н. са вещи, които всъщност са купени, за да бъдат потребени и независимо, че една вещ е поръчана по интернет и се е оказала малка или голяма, последващата ѝ препродажба на същата тази вещ, също е лична и също не влече данъчни последици. Търговията обаче е нещо съвсем различно.Когато правите нещо по занятие, купувате вещта с цел да го препродадете. Правите го постоянно – т.е. системно, професионално е съвсем различна хипотеза, която въвежда задължението да се декларира този доход като доход от търговска дейност. Да се попълни приложението за търговска дейност и да се платят 15% данък, какъвто плащат едноличните търговци“.

От данъчните не очакват опашки в последните дни на кампанията, тъй като и тази година се запазва тенденцията за масово подаване на предварително попълнени декларации с ПИК. Вече са издадени над един милион и 100 000 персонални кода. Какво да правим, ако изгубим или забравим своя?“Възможно най-бързо да бъде блокиран с обаждане на телефона на кол-центъра на НАП: 0700 18 700 и може, отново по този канал, да бъде заявено издаването на нов. По обясними причини обаче, това трябва да се случи физически в някои от офисите на НАП, без значение кой“.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *