Ваксинационните паспорти

Ваксинационните паспорти не са от вчера. И никой, който отива на екскурзия или за работа и обучение в чужбина, не е негодувал срещу тях. Но днес има доста недоволни от въвеждането на такива документи, удостоверяващи, че човек е ваксиниран срещу КОВИД-19, с което получава и своеобразна здравна виза за свободно преминаване на държавни граници.

За един от първите ваксинационни паспорти се смята белегът на рамото от ваксина срещу вариола. В края на XIX и началото на XX век ваксинирането не е било толкова щадяща манипулация като днес -правел се разрез на ръката и там се вкарвал вирусът, става ясно от стари документи. След което ваксинираният се чувствал като болен от шарка – с треска и пр., а ръката му се подувала. Следата от разреза оставала и това било знак, че човекът е ваксиниран. Но преди възприемането на белега като своеобразна виза, в Америка се издавали удостоверения. Дали заради болезнената манипулация или по други причини, започнали да се появяват фалшиви бележки за ваксинация, често подписани от лекари, а шарката продължавала своя смъртоносен марш. В някои щати дори са издавани декрети, че никой не може да бъде наеман на работа, ако не е ваксиниран срещу шарка. Достъпът до учебни заведения също бил ограничаван за неваксинирани. Лекар от чикагския медицински колеж призовава здравните власти в Америка да приемат като единствен „входен билет“ в страната белегът на ръката от ваксинацията.

След средата на ХХ век СЗО въвежда т.нар. жълт ваксинационен паспорт, който през 2005-2007 г. е обновен. Той става задължителен за влизане в държави, където има жълта треска. И в момента за влизане в определени страни на Африка и Южна Америка се изисква човек да бъде ваксиниран срещу жълта треска. На електронната страница на Националния център по заразни и паразитни болести има актуална информация и за препоръчителните ваксинации срещу хепатит А и В, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бяс и др., които човек трябва да има, преди да влезе в дадена държава.

В момента в САЩ умуват за разработването на ваксинационен паспорт за КОВИД-19, а гражданите се боят дали ще им е достатъчен сертификатът за приета ваксина, ако пътуват за Европа.

ЕС вече има проект на резолюция за рамката на цифровото зелено удостоверение. Намеренията са преди активния туристически сезон да бъде гарантирано свободно придвижване на хората, преболедували или получили пълния ваксинационен курс срещу КОВИД-19. Сериозни проблеми имат хора, които живеят в погранични райони и трябва заради работата си всеки ден да преминават държавна граница. Ще се признават ли ваксинационните паспорти на различните континенти или наистина е необходим един общовалиден? Логичният му издател най-вероятно би могла да е

 

Световната здравна организация 

 

На 5 февруари СЗО публикува становище за научните, етичните, правните и технологичните съображения относно въвеждането на изисквания за доказателство за ваксинация срещу КОВИД-19 за изходящи или входящи международни пътници. „Понастоящем позицията на СЗО е, че националните органи и туристическите оператори не трябва да въвеждат изисквания за доказване на ваксинация срещу КОВИД-19 за международни пътувания като условие за заминаване или влизане. Основните причини са, че ефикасността на ваксините за предотвратяване на предаването на КОВИД-19 все още не е ясна, както и настоящите ограничени световни доставки на ваксини. Въпреки че е доказано, че много от наличните ваксини предпазват от болести, продължават проучванията, за да се определи дали те също така спират предаването на вируса, т.е. ваксиниран човек не може да носи вируса и да го предава на други. СЗО препоръчва хората, които са ваксинирани, да продължат да спазват другите мерки за намаляване на риска при пътуване“, коментира за ДУМА представителят на България за СЗО доц. Михаил Околийски. Той поясни, че друг фактор е ограниченото предлагане на ваксини в целия свят, поради което се смята, че преференциалната ваксинация на пътници може да намали ваксините за хората, които са в реален риск от тежко заболяване и смърт. От СЗО са на мнение, че подобно приоритизиране може да има и други етични последици като неравен достъп до ваксини. Междувременно, проверка на ДУМА в сайта на „Блумберг“ показа, че и в момента има неравномерно разпределение на ваксините – от 8 до 13 април 40% от ваксините в света са разпределени в 27 богати държави, в които живее 11% от световното население. В същото време 11% от страните, където живее най-бедното население, са получили едва 1,6% ваксини срещу КОВИД-19.

Още в средата на януари Комитетът за спешни случаи на Международните здравни правила препоръча на държавите членки понастоящем да не въвеждат изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания като условие за влизане. И в същото време става ясно, че доказателството за ваксинация не трябва да освобождава международните пътници от спазването на останалите мерки за намаляване на риска от заразяване при пътуване. „Паралелно с това всеки ваксиниран трябва да има достъп до доказателство за ваксинация – хартиено или цифрово. В рамките на инициативата за интелигентни сертификати за ваксини СЗО работи за разработване на технически спецификации и стандарти за използването на цифрови сертификати за ваксини. СЗО публикува последната версия за указания за разработване на такъв сертификат, която бе отворена за обществено обсъждане до 12 април 2021 г.“, поясни доц. Околийски.

 

Цифровото зелено удостоверение

 

Вече няколко държави членки на ЕС освобождават ваксинираните от определени ограничения върху свободното движение в рамките на ЕС. И все пак, необходим е общ подход на всички членки. Затова се пристъпи към изработването на Цифровото зелено удостоверение. За гражданите на ЕС то ще бъде оперативно съвместимо за всички страни членки и ще се признава във всяка. То ще обхваща три вида удостоверения – за ваксинация, за направен тест (NAAT/RT-PCR или бърз за антигени) и удостоверение за преболедуван КОВИД-19. Те ще се издават в електронен формат или на хартиен носител, но и в двата случая ще имат QR код. Сертификатът ще съдържа три имена, дата на раждане, дата на издаване на документа, релевантна информация за ваксината/теста, преболедуването, както и уникален идентификатор на удостоверението.

За ваксинирани се смятат хората, преминали целия ваксинационен курс за съответния препарат. Те трябва да са приели ваксина, получила разрешение за търговия в ЕС. От проекта става ясно, че държавите членки могат да решат да приемат допълнително и други ваксини. В удостоверението се вписват името на ваксината, титуляр на разрешението за търговия или производител на ваксината, държава, в която е направена ваксината, на коя дата е поставена последната доза.

 

Най-много въпросителни

 

буди удостоверението за преболедуване. Важно е да се знае, че то ще важи до 180 дни (6 месеца) от датата на издаване. В него ще има полета „валидно от“ и „валидно до“. Това удостоверение не може да бъде издавано преди 11-ия ден от първия положителен тест за инфекция със SARS-CoV-2. Това е капан за всички български граждани, прекарали КОВИД-19 на крак или с болничен за друга диагноза. Не е тайна, че, за да избегнат карантина, близки и роднини на хора с положителен за КОВИД-19 тест не се изследват и не влизат в системата на потвърдените случаи. Често това са съпрузи. Но има и много случаи на родители, които не са позволили децата им да бъдат тествани и съответно самите те не са карантинирани и са ходили на работа.

Сред диагнозите с най-висок относителен дял от общия брой болнични листове за деветмесечието на 2020 г. КОВИД-19 е на 18-о от възможни 20 места, става ясно от информация на НОИ. За остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена, са издадени 138 626 болнични листа, на второ място е вирусна инфекция, неуточнена, а на трето – остър бронхит, неуточнен, с 90 131 болнични. За КОВИД-19 са издадени за 9 месеца едва 10 529 болнични. Ако такива хора и не са ваксинирани, трудно ще имат достъп до Цифрово зелено удостоверение. Причината е, че в проекта за регламент не е записано, че изследване за наличие на антитела може да е условие за получаване на удостоверението. На запитване на ДУМА от представителството на ЕП у нас потвърдиха, че в текста на предложението за регламент не е споменато изследване за наличие на антитела като вариант за издаване на удостоверение за преболедуване. Очевидно преболедувалите КОВИД-19 на крак и без да обявят заболяването си, може би ще трябва да се ваксинират, за да получат зеления паспорт.

 

Децата и неваксинираните по медицински причини

 

Макар за момента децата да нямат възможност да се ваксинират срещу КОВИД-19, те следва да могат да получат удостоверение за направен тест или преболедуване, се уточнява в проекта. Документът може да бъде получен от тяхно име и от родителите им. Хората, които не са ваксинирани по медицински причини, също трябва да имат възможност да продължат да упражняват основното си право на свободно движение, когато е необходимо, но при спазване на ограничения като задължително тестване и карантина/самоизолация, става ясно от документа.

Винаги съм смятала, че когато човек пътува, трябва отлично да се запознае със задълженията си. Но това не означава, че не трябва да знае и правата си. В тези трудни времена, преди да тръгнем на път, очевидно трябва да изчетем доста документи, за да се защитим. На 14 април от Страсбург пристигна съобщение, че Съветът на Европа издава насоки към правителствата за защита на правата на човека. Документът подчертава значението на засилването на усилията за производство и прилагане на ваксини по еднакъв начин, в съответствие с изискванията на Конвенцията за правата на човека и биомедицината (Конвенцията от Овиедо) и приканва държавите да вземат мерки за защита на личните данни и предотвратяването на фалшификации. Визира се и задължението на държавите да осигурят на гражданите си достъп до имунизация.

автор:Аида Паникян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *