Внасяме повече домати, отколкото банани

В последните 5 години България внася много повече домати, отколкото банани. Страната е единствената на Балканския полуостров, в която съотношението при вноса на тези два земеделски продукта е такова. Що се отнася до „автомобилния клъстър“, както премиерът в оставка Бойко Борисов нарича производството на части за леки коли, там страната ни съвсем не е на челно място, напротив. Това се твърди в анализ на експерта по външна търговия Борислав Георгиев, публикуван в 3е-news.net. 

Средногодишно за последната петилетка, до 2020 г. включително, в България се внасят близо 81 000 тона домати и малко над 57 000 тона банани. Т.е. българският индекс ДБ (съотношение на внасяните тонове домати и банани) е 1,41 и по него сме на първо място на Балканите.

Индексите на другите са: Румъния – 0,4, Сърбия – 0,41, Северна Македония – 0,21, Гърция 0,1, Хърватия – 0,19, Турция 0,01. Числото за Германия е 0,55, САЩ – 0,36, Китай – 0,00, Русия – 0,35. Обобщено, единствено България от страните на Балканите, и не само от тях, внася повече домати, отколкото банани. „Най-вероятното обяснение за българското първенство тук е значителната промяна (по-скоро заради самоунищожаването) в последните десетилетия на българското производство като мащаб, сортова структура, качество“, пише експертът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *