Джазът: Като живота, като дипломацията, като виното, като Вселената

Обичат ли джаз? Онази полиметрична музика с импровизации. Заслушвате ли се в отделните звуци на тромпета, саксофона, тромбона, кларинета, пианото и китарата? Джазът е любов, свобода, живот, противопоставяне, борба. Джазът е себеизразяване и утвърждаване.

“Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма да разбереш”, казва великият Луис Армстронг. А днес светът празнува Международния ден на джаза. Той е обявен през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят.

За първи път думата „джаз“ започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година и се възприема от мнозина като „класическата музика на Америка“.

Целта на Международния ден на джаза е да събере общности, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, да обедини само с няколко тора хора, които нямат нищо общо. Но колко често сме намирали път към някой непознат именно чрез музиката и всичко, което тя може да събуди от вътрешния свят?

Джазът има принос и в издигането на човешките права, равенството и толерантността, тъй като може би най-добрите музиканти са цветнокожи, произлизат от малцинства и гета и всичко, което имат са имали, е било само вибрацията на музиката.

#LouisArmstrong #WhatAWonderfulWorld

Louis Armstrong – What A Wonderful World

Предполага се, че думата джаз идва от жаргонен термин за “енергия” – “жасм”.

Истинско развитие и популярност джазът добива през 20-те и 30-те години на ХХ век, като дори дава име на периода – епоха на джаза. От 1920 до 1933 г. в Съединените щати е забранена продажбата на алкохолни напитки, в резултат на което възникват незаконни барове, които се превръщат в оживени места на „Джаз епохата“, в които се пее и свири популярна музика, танцови песни и шоу мелодии. Джазът започва да придобива репутация на неморален и много представители на по-старите поколения виждат това като заплаха за старите културни ценности.

„Това, което свирим, е живот“, казва още безсмъртният Луис Армстронг.

Ето и други цитати, посветени на този музикален жанр:

“Животът много прилича на джаз – най-прекрасен е, когато импровизираш”.

“Джазът е бял термин за дефинирането на чернокожи хора”.

“Дипломацията е като джаз: безкрайни вариации на тема.”

“Джазът – затова да бъдеш в момента.”

“Джазът е като виното. Когато е нов, той е само за експертите, но когато остарее, всички го искат.”

“Джазът обхваща толкова много неща. Той е като Вселената: разширява се от създаването си и е свързан с всичко.”

Louis Armstrong – When The Saints Go Marching In

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *