Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част от изследванията за ползата от нискоенергийните безалкохолни за килограмите ни. В същото време интересът на потребителите към напитки без калории расте. В стремежа да се храним по-здравословно, все по-често избираме напитки без захар. През последната година три четвърти от предлаганите безалкохолни у нас са нискокалорични или без никакви калории. Според проучвания на различни учени обаче децата, които пият диетични напитки, не успяват да намалят калориите си за деня. А при възрастните – изкуствените подсладители, които заместват захарта, засилват желанието за сладки храни.

Напитки със сладък вкус и обещание за малко или нула калории привличат потребителите от щандовете на всеки хранителен магазин. В търсене на по-здравословни храни и напитки за трапезата семейството на Лъчезар също предпочита безалкохолните без захар.

Ежедневно не присъстват толкова често в менюто ни, по някой път позволяваме – имам малка дъщеря – 4 клас – и е неизбежно да не даваме да пие и такива напитки. Опитваме се да търсим с подсладители, разказва Лъчезар Африканов.

Заедно с Лъчезар купуваме безалкохолни от двата вида – със и без захар. И сравняваме етикетите. В напитката, обявена като диетична, калориите са нула. А захарта е заменена с подсладител. Според етикета на другата: имаме 56 грама захар в 500 мл-вата бутилка.

Предизвикателството е, че ние не знаем винаги тези заместители дали са най-доброто. В момента говорим традиционно, че захарта е много вредна, но всъщност ние реално не знаем какво поглъщаме през тези подсладители. Рискови са от гледна точка на липсата на информация, посочва Лъчезар.

Какво има в безалкохолните напитки се следи в лаборатории. Изпитваме съдържанието – първо в обикновена безалкохолна напитка: „Тук основният въглехидрат е или захар или фруктозо-глюкозен сироп, който се използва“, заяви Иван Гивечев, химик в лаборатория.

А след това и в такава, обявена като диетична. Тук изпитването потвърждава, че няма добавена захар. Но има редица изкуствени подсладители, които са упоменати и на етикета: „Вместо захар и фруктозо-глюкозен сироп се използват различни подсладители – най-вече ацесулфан К, захарин и аспартам“, посочва химикът.

 

/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *