Днес е Велика сряда! Тайната вечеря и предателството на Юда

Днес е Велика сряда – третият ден от Страстната седмица.

Това е денят на Тайната вечеря на Божия син с апостолите и предателството на Юда. Денят на покаянието на блудницата, която се превръща в най-предана последователка на Спасителя.

На Тайната вечеря Исус Христос споделя с апостолите хляба и виното – своята плът и кръв. Той измива краката на учениците си в знак на крайно смирение. Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: “Вземете, яжте, това е моето тяло!”. После вдига чашата с червено вино и казва: “Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете“.

Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. Малко след това апостол Юда отива при юдейските първенци и се уговаря с тях да предаде Учителя си за тридесет сребърника. Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

В този ден се припомня едно от последните събития преди страданията на Исус – за многоценното миро (благоуханна смес от зехтин, гроздово вино и ароматни билки), което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща съд с драгоценното миро, искала да засвидетелства почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда. Скъпоценното миро струвало скъпо, затова някои от апостолите възнегодували против нея: “Защо е това прахосване? Мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси”. Христос им отговорил: “Сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате. Тя извърши добро дело за Мене като превари да помаже тялото Ми за погребение. За това й усърдие ще се разгласи по цял свят“.

Според традицията в ранното утро на Велика сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, защото се вярва, че умението ще се отнеме.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *