Зайкова: Бюджетът е критичен. Има дефицит, който расте скокообразно

Тежко е състоянието на държавния бюджет. Дефицитът на страната за първото тримесечие е 1,650 млрд. лева и той расте скокообразно. Това означава, че в края на следващия период ще трябва да актуализираме бюджета. Тоест, държавната хазна се гребе до дъно.“ Това заяви в ефира на Нова ТВ доайенът на 45-тото Народно събрание Мика Зайкова, която е и депутат от „Има такъв народ“.

Зайкова припомни, че крайният срок пред България да представи Плана за възстановяване е 30-ти април, пише БГНЕС.

„Ако ние не го внесем до този момент, страната ни няма да получи нито един евроцент през тази година. Това е много страшно, защото бюджетът се намира в изключително тежко състояние“, повтори Зайкова. Тя допълни, че „състоянието на фискалния резерв е плачевно. Според ИПИ, той е малко под 5 млрд. лева“, посочи Зайкова и припомни, че санитарният минимум в края на годината трябва да бъде 4,5 млрд. лева.

В отговор на думите на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев от по-рано днес, който съобщи, че към 31-ви март фискалният резерв е в размер на 7,9 млрд. лева, тя попита: „Къде са тези пари? Откъде ще дойдат?“ Запитана дали ще приеме министерски пост при бъдещо правителство на „Има такъв народ“, Мика Зайкова се обяви категорично против. „Постът на министър не е за моята възраст. Аз мога да помагам на младите. Много се надявам колегите да се съобразяват в коя сграда се намират. Колегите от ГЕРБ не са невъзпитани, просто такава им е поръката, да саботират работата на парламента“, сподели Мика Зайкова.

Според нея, Бойко Борисов не се е съобразявал „нито с парламент, нито с Конституция и изведнъж някой да ти вземе кокала от устата…“. Мнението й е, че изборните протоколи са направени много сложно, може би, нарочно с цел да има грешки. По нейните думи има наистина сериозни специалисти, съставили програмата на ИТН. А председателят на Народното събрание Ива Митова е „изключителен конституционалист, много голям специалист“.

В заключение Зайкова посочи, че планът на ГЕРБ е 394 страници и тя има два дни да го прочете. А в първия вариант е липсвала въобще думата „реформа“.

/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *