ИЗЛОЖБА „Задочни пътешествия” Валентин Ангелов 13 – 29 април 2021

Галерия „Ракурси“ представя изложбата „Задочни пътешествия“ на Валентин Ангелов, за която той с присъщия си хумор и лекота казва:

 

Отдавна си мечтая за далечно плаване. Или поне за разходка с лодка. Да, ама аз лодка нямам. Нито гребла. За море, да не говорим. Едно море изисква тестове, ваксини, карантини… Сложно е.

 

Художникът обаче има тази привилегия да притежава свой собствен свят, из който да пътешества, когато му скимне. Палитра за лодка, две четки за гребла и няколко бои за из път, а ако не знаете, едно бяло платно по площ е в пъти по-голямо от Бяло море.

 

Та, така. Приготвих се и поех на пътешествие, скрит на топло в ателието. Планът беше всичко да приключи за месец-два, ала нещата се проточиха. Понякога се застоявах на някой бряг, друг път нямаше попътен вятър и неусетно месеците станаха година.

 

Не съжалявам. Посетих екзотични страни, открих остров, бродих по пусти плажове, събирах чудни цветя, слушах легенди за отминали времена. Пътешествах. Разбира се, имаше и трудни моменти. Понякога се чувствах самотен. Друг път четката засъхваше или бялата боя беше почти на свършване, но все си повтарях, че когато всичко приключи, ще изляза на улицата, ще си сложа любимата маска и ще покажа на приятелите си картините от това пътешествие.

 

Очаквам ви на изложбата!

 

П.П. При рисуването на тези картини са спазени трите Д-та: Дистанция. Дисциплина. Дезинфекция.“

 

 

Валентин Ангелов е роден през 1961 г. в София. Завършва специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Има над четиридесет самостоятелни изложби в София, Варна, Кьолн, Будапеща, Москва, Виена, Прага, Истанбул, Миконос, Люксембург. Носител е на награда от Биеналето на рисунката в Ел Ферол, Испания.

Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, комикса, карикатурата, рекламата. Един от художниците на сп. „Дъга“.

Негови платна са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Домът на хумора и сатирата в Габрово, на частни колекции в България и в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *