Изпълнителното бюро подаде оставка

Заради третото място на парламентарните избори Изпълнителното бюро на НС на БСП подаде оставка. Корнелия Нинова няма да подава оставка като председател на БСП. „Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. Предстоят изключително важни въпроси по управлението на държавата, може да се наложи провеждането на предсрочни парламентарни избори“, мотивира се тя. По думите й започването на процедура по пряк избор ще извади партията от активните събития за 3 месеца и ще предизвика хаос.

При обработени 90,46% от протоколите левицата събира 429 529 гласа. Неуспехът на БСП да се наложи като убедителна алтернатива, епидемичните мерки, купеният и корпоративният вот и вътрешнопартийните крамоли са част от причините за тежката загуба, смята Нинова. Тя определи представянето на изборите като „тежка загуба“.

Тя уточни, че при първа възможност ще бъде свикан присъствен Национален съвет, който да избере ново ръководство. „Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме. За нас резултатите от изборите са тежка загуба. Апокалиптичните картини, които някои говорители на БСП вещаят, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред“, заяви обясни тя.

Нинова няма да подава оставка като председател на БСП. „Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може да се наложи провеждането на предсрочни парламентарни избори“, мотивира се тя. По думите й не може БСП да остане без председател, да се влезе в процедура по пряк избор и 3 месеца да извади партията от активните политически събития. Нинова призна, че двама от членовете на ИБ са поискали оставката на цялото ръководство заедно с председателя. Тя обаче си е взела поука от оставката през 2019 г. „От опит знам какви процеси следват. Не бих рискувала да хвърля партията в този хаос в момента“, каза Нинова.

Председателят на БСП очерта основните причини, заради които партията загуби изборите и се класира на трето място. Една от тях е, че левицата е била възприемана като част от статуквото. Нинова приема това като голяма грешка, както и неуспеха на БСП да се наложи като убедителна алтернатива. По думите й повечето българи са гласували за нещо ново, за партии, които не са участвали в парламентите досега. Ковидкризата също е повлияла на резултата на БСП, защото много възрастни хора са се уплашили и не са отишли да гласуват. Купеният и корпоративният вот също са допринесли за загубата. „Мая и Слави взеха гласове от нас. Но през цялото време вътре в нашата партия имаше хора, които работеха за други сили, и ние се борехме вътре и навън“, отбеляза Нинова.

БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ, с или без Борисов, от експерти или от политици. Основната задача на социалистите е да се разбие моделът ГЕРБ. „След тези избори Борисов повече не може да управлява и няма да е премиер. Това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде. Това е моделът на институциите, на икономиката, на здравеопазването, на правосъдието и той ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес“, смята Нинова. БСП настоява за антиГЕРБ коалиция. Всички срещу ГЕРБ е формулата, която отговаря на обявените ни предизборни намерения, а и на 4-годишното поведение на партията, твърди Нинова.

автор:Дума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *