Колите втора употреба ще поскъпнат, а много търговци ще фалират

Цените на автомобилите втора употреба ще се покачат с до 20%, но и много търговци, които внасят коли, ще бъдат принудени да се разделят с този бизнес. Главният виновник за негативната тенденция отново е пандемията и мерките, които бяха наложени заради нея, коментира пред economic.bg Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносители на автомобили.

Една от причините за поскъпването е липсата на внос от страните, от които традиционно се вкарват автомобили – Германия, Франция, Италия. Пандемията накара много хора да свият доходите си и в момента, дори в тези страни, хората не продават колите си, а ги задържат. Това пък дава отражение върху цените, на които българските търговци купуват.

Доросиев коментира, че продажбите на автомобили втора употреба са намалели с до 50%. Пандемията накара много хора да са несигурни в доходите си и последното нещо, което мислят да закупят, е кола. Друг фактор за ниските продажби е и това, че потенциални купувачи от съседните държави не могат да идват в България, а преди пандемията това е било доста често срещано явление. По думите на Доросиев България е много добър балкански пазар, от който коли купуват македонци, гърци, сърби и др. Затруднената мобилност спъва и работата на търговците, защото не могат свободно да влизат на територията на други страни и да търсят добри и качествени коли, които да внасят на българския пазар.

Дори след края на пандемията цените на автомобилите няма да се върнат на старите си нива от по-рано, прогнозира Доросиев. Заради намаленото търсене много търговци ще са принудени да напуснат бизнеса с вносни коли. Заместник-председателят на асоциацията, в която членуват повече от 130 фирми, казва, че повечето от тях трупат големи загуби и повече от 50% ще фалират.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *