Лили Иванова: Наградите събират прах, музиката е вечна

Днес рожден ден празнува една от най-обичаните български певици. Примата на българската музика, великата Лили Иванова става на 82 г.

Енергичността ѝ и сценичните ѝ изяви преобръщат представата ни за години.

Родена е на 24 април 1939 г. в Кубрат. Когато е 7-8-годишна, родителите ѝ и още няколко роднини събират пари, за да ѝ купят акордеон. Тъй като обаче няма кой да я обучава, тя се опитва да се научи сама. В 4-5-и клас проявява интерес да се научи да свири на пиано. Малко по-късно тя започва да пее в училищния хор. Въпреки хубавия си глас тя смята това просто за част от обучението и не се замисля да се занимава с музика. Тренира и художествена гимнастика, като дори печели златен медал на Републиканското първенство в Русе през 1952 г. Световната музика, която има възможност да слуша, е предимно руска и италианска – тази, която се пуска по радиоточките или радиото.

През 1956 г. Лили Иванова започва да учи в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки във Варна. Първите данни за изяви пред публика на Лили Иванова са от 1956 – 57 г., когато тя изпълнява популярни песни на организираните в техникума „вътрешни фестивали“.

Работи в психиатричната болница в Бяла, а след това в болницата в Кубрат. От 1961 г. развива непрекъсната изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми, печели множество отличия и награди. Първата от тях Лили Иванова получава извън България – в Братислава през 1966 година. Това е наградата “Златният ключ” за песента “Адажио”. През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда “Златен Орфей” за цялостен принос.

“Наградите и статистиките събират прах. Прахът влиза в очите на хората. А музиката не може да събере прах”, казва примата на българската музика.

“Няма от какво да се страхувам. Ванга ми е казала, че ще пея, докато съм жива. За ужас на някои хора”, коментира още тя.

Лили Иванова: Наградите събират прах, музиката е вечна – Kmeta.bg

И някои други от мислите, които споделя:

“Най-силното нещо, което ме ръководи, е чувството. Не всеки се ражда с него”.

“Бог е любов. И тази любов идва от Публиката. Това е моят избор, животът ми и няма място за компромиси. Аз съм Лили Иванова. Това е.”

“Всяко ново ме зарежда. Във всяка нота, всяка дума и послание на песните ми има по нещо от мен. Не бих изпяла песен, която не усещам и не мога да пресъздам.”

Видеоклипове от тук

Лили Иванова –„Искам те“-видео

Лили Иванова –„Ветрове“-видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *