Народното събрание влиза в социалните мрежи

Депутатите приеха поправки в Правилника за дейността на Народното събрание. От новия правилник става ясно, че Народното събрание влиза в социалните мрежи. По решение на парламентарните комисии заседанието им ще се излъчват в реално време в интернет чрез страницата на Народното събрание и в официалните профили на парламента в социалните мрежи.

Вече можем да влизаме в парламента без изискване за ЕГН.

Главният прокурор ще се отчита на всеки три месеца

Парламентът задължи отново с поправки в Правилника главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС да бъдат изслушвани в правната комисия най-малко веднъж на всеки 3 месеца. Първоначално направеното предложение бе на Атанас Славов и депутати от “Демократична България” и в него бе разписана отчетност само за главния прокурор. Текстът не бе приет от правна комисия, но Тошко Йорданов обяви, че от “Има такъв народ” смятат, че той трябва да бъде приет. Същото задължение да бъде вменено и на председателите на ВКС и ВАС, и така тримата големи да вървят в комплект, поиска обаче Хамид Хамид от ДПС.

Поправката в Правилника за работа на Народното събрание беше приета със 189 гласа “за”. Нямаше депутати, които да са “против” или “въздържал се”. Главният прокурор ще бъде разпитван как се спазва закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борба с престъпността и борбата с корупцията.

За политическото номадство

Парламентът отхвърли предложението на депутати от “Изправи се! Мутри вън!”, което предвиждаше народни представители да напускат своята парламентарна група и да бъдат приети за членове в друга група. Вносителите Арман Бабикян и Мария Капон се аргументираха, че могат да се обединяват групи. От ГЕРБ ги атакуваха, че с това ще се позволи политическото номадство, което беше забранено след обществен натиск през 2009 г.

“Възстановява се партийното номадство. Очаквам да върнат и гласуването с чужди карти”, каза Христо Гаджев от ГЕРБ и добави, че според партията му така се подменя вотът на гражданите. “Това за политическото номадство го слушам 30 г. Не помня парламент, без да има напуснали депутати от парламентарните групи. Този член не е помогнал на никого да се държи. Предпазва се две групи да не са в алианс, ако са идеологически близки, изглежда това е проблем.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *