Нов роял „Стейнуей“ ще радва публиката в зала „България“

След повече от 30 години зала „България“ се сдоби с нов концертен роял „Стейнуей“, от най-висок клас Гранд (D 274), научи ДУМА от Софийската филхармония. Този величествен инструмент, върхът на концертните Грандове, е най-честият избор на най-големите пианисти в света. Той покрива всички изисквания на виртуозите, които все по-често припознават Софийската филхармония за свой достоен партньор. Сред тях са Иво Погорелич, Марта Аргерич, Елена Башкирова, Елизабет Леонска, Паул Бадура-Скода.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров не сдържа емоциите си и изсвири няколко акорда още при разопаковането на инструмента. Първите звуци, които прозвучаха на новия роял, бяха откъси от вариациите на Ал. Владигеров на „Дилмано Дилберо“.

Софийската филхармония изказва своята благодарност на българския виртуоз Евгени Божанов, който се нае с нелеката задача да избере най-добрия инструмент от централата в Хамбург. Заради затрудненията в пътуването, породени от пандемията, се наложи роялът да изчака няколко месеца, преди да пристигне в зала „България“.

Роялът е с дължина 274 см, 157 см широчина и тегло около 500 кг. Сумата за закупуването му в размер на 274 хил. лв. е отпусната от Министерството на културата.

Около една година е необходима, за да може роял „Стейнуей“ да напусне фабриките в Хамбург и Ню Йорк. Той се състои от над 12 000 части. Всяко уникално парче съдържа внимателно подбрано дърво, най-добрите материали, прецизност до последните 0,1 мм и най-вече любов към музиката.

Дебютът на новия роял ще бъде на 6 юни, когато Людмил Ангелов и Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще изпълнят „Рапсодия в синьо“ на Гершуин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *