Опасно пълни язовири

Валежите от уикенда ще се усилват през новата седмица, на места с гръмотевици. Това е и причината за контролираното изпускане на половината язовири в страната. Язовирите са пълни в цялата страна. За някои това буди притеснение, но експертите определят тази новина като най-добрата. Няма опасност от преливане.

През 2020 г. в Бургас се заговори за реална опасност от воден режим заради критично ниските нива на язовир „Камчия“. До такъв не се стигна, може би заради липсата на силен туристически сезон. Сега язовирът е пълен на 100%, а експертите смятат, че опасността от воден режим е отминала. Язовир „Студена“ край Перник също е пълен, нивото му се поддържа на 80%. Свободният обем е заради очакваните дъждове през идните седмици.

Всички язовири са на много високи нива и със запълнен обем над 50%. Нивото на язовир „Копринка“ също се държи на 80%, тъй като трябва да поеме топенето на снеговете от планината, както и очакваните дъждове. Източването му става по две направления – към Стара Загора и към язовир „Жребчево“. Той е пълен на 83%. Това обаче не притеснява специалисте, а напротив – е определяно като добра новина.

„Това е едно очаквано количество вода. Към днешна дата язовирът е 328 милиона, има още 70 милиона свободен обем. В момента няма основания да източваме язовира. Всички знаете, чакахме и искахме той отново да бъде пълен“, заяви инж. Пламен Иванов – управител на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Средна Тунджа“.

Толкова пълен, язовирът е бил преди пет години, а през 2020 година нивото му падна драстично. „Жребчево“ се използва основно за напояване. Подава и вода към ТЕЦ-овете в мини „Марица изток“. За 51-годишната му история е падал 5 пъти до мъртъв обем.

„След 20-30 дни, в зависимост от времето, предстои поливен сезон. Тогава неимоверно една част от количеството, предполагам до 80 милиона, ще бъде използвано за напояване. Язовир „Жребчево“ е многогодишен изравнител. Тази вода, която получихме сега, при евентуални сушави години трябва да обезпечи няколко“, смята инж. Иванов.

При предстоящите валежи не се очаква да бъде изпускана вода от клапаните на язовирната стена, нещо, което е правено последно през 2014 година.

„Има три метра във вертикала до достигане на обема и ще бъде следено, имаме готовност да бъдат изпускани и по-големи количества по река Тунджа. Нашите разчети са да нямаме такава ситуация, просто контролирано да изпускаме 40-60-80 кубика при необходимост“, обясни инж. Иванов.

Другият язовир в района – „Асеновец“ в Сливен, който се използва за питейни нужди, също е пълен почти на 100% като нивото му се поддържа с контролирано изпускане. Пълните язовири се превърнаха и в атракция. След години, потопената църква на Жребчево отново остана под вода, което събира фотографи и туристи от цялата страна.

На язовир „Христо Смирненски“ край Габрово имаше инспекция от Министерството на околната среда и водите.

„Ситуацията е овладяна за момента. Имаме 2,5 млн. кб/м свободен обем, което е 2 метра до преливен ръб. Ежегодно правим пробни манипулации, но всичко е наред“, обясни началникът на язовир „Христо Смирненски“ Светла Костадинова.Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *