Очаква ни кошмарно поскъпване на парното

Задава се кошмарно поскъпване на топлата вода и на парното от 1 юли в цялата страна. Скокът почти навсякъде ще е с двуцифрени проценти. Това показват заявленията, внесени от производителите на топлинна енергия в Комисията за енергийно и водно регулиране. Разчетите са за новия едногодишен ценови период – от 1 юли т.г. до 30 юни 2022 г. Ако регулаторът се съгласи на повишението на произвежданата от топлофикациите електроенергия по комбиниран начин, това ще се отрази в голяма степен и върху цената на тока за бита. За нея трите електроразпределителни дружества поискаха вдигане с около 2 процента от 1 юли, но е възможно увеличението да е по-високо заради поисканите тарифи от топлоснабдителните дружества. Най-малко повишение на цената на парното е поискала „Веолия“, която топли Варна –  над 6 процента, следвана от топлофикацията във Враца – 13%. Столичното парно е заявило увеличение от 15 на сто. Топлофикацията в Плевен е изчислила с над 17% по-висока цена, тази в Пловдив – с 23 на сто. Шампиони по заявено поскъпване са свързваните с Христо Ковачки топлоснабдителни дружества в Перник – 60%, и във Велико Търново – със 71 на сто.

При електроенергията, която се води по-екологична, заявеното поскъпване е още по-сериозно. Тук най-скромни са от пловдивската EVN Топлофикация, искаща повишение от 17%, следвана от плевенската – с 23%, варненската „Веолия“ с близо 25 на сто, и от врачанската – с 28%. Софийската и великотърновската искат с 30 на сто по-скъп ток. Рекордьор е пернишката топлофикация, която иска 40 на сто поскъпване. От заявлението на столичното парно става ясно, че сред причините за исканото поскъпване е повишената цена на парниковите квоти, които през първата половина на 2021 г. струват 44 евро за тон, докато във второто шестмесечие на миналата са стрували 37,70 евро. Освен това за тази година общинското дружество не разполага с право на безплатни въглеродни емисии, каквито получаваше до миналата година. От заявлението на „Топлофикация София“ става ясно, че загубите й при преноса доближават 20 процента. Дружеството също така е увеличило през миналата година технологичните си разходи да 19,2 процента.

Всички данни подлежат на анализ от страна на КЕВР, която при това трябва да изчисли и дали цените на топлофикациите за отоплителния сезон 2020/2021 г. съответстват на прогнозно определените. Ако те са били по-високи от изчислените от комисията спрямо цената на природния газ всеки месец, заявленията на дружествата ще бъдат орязани. И обратното, ако цената на синьото гориво е било по-голяма от взетата за калкулациите на цените на парното и тока на топлофикациите.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *