Пак ще има парад на знанието

За 11-и път тази година ще има Софийски фестивал на науката, в който ще участват над 100 учени от България и още 11 държави. По традиция той ще се състои в средата на месец май и ще е в София Тех парк при спазване на всички противоепидемични мерки. Обикновено фестивалът привлича стотици любопитни и любознателни граждани, студенти, ученици.

Сред участниците са легендарната приматоложка д-р Джейн Гудол, физикът Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни, астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите и така отваря хоризонти пред нов клон в астрофизиката, и други изтъкнати учени от цял свят, както и българските изследователи със световна кариера – астрономът проф. Димитър Съселов, докторът по компютърни науки Преслав Наков и др. Резервациите за специалната училищна програма вече продължават повече от месец, отворена е и системата за билети и безплатни пропуски за основната програма, съобщиха организаторите от Британски съвет. Фетивалът е под патронажа на МОН в партньорство със Столичната община. Основни партньори са Kaufland, Aurubis, A1, Neterra и ЧСУ „Българско школо“, а с фестивала се ангажират БАН, Фонд „Научни изследвания“ при МОН, Софийският университет, ТУ – София, МГУ, ХТМУ, Съюзът на учените в България, посолствата на САЩ, Ирландия, Австрия, Гьоте-институт София, Институт „Сервантес“, Италиански културен център, Унгарски културен институт, Полски културен институт, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Чешки културен център, мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и Асоциацията за развитие на София, Музейко, както и фирми и частни и научни сдружения.

Главните теми тази година са надвисналата климатична катастрофа, човешкото психично здраве и проучването на Космоса и света около нас, редица бележити годишнини като например 40-ия юбилей от създаването на Националната астрономическа обсерватория на БАН „Рожен“. Обхванати са научни области от археологията до изследването на Космоса. Посетителите ще чуят отговора на въпроса дали има надежда за по-добро утре за планетата и всички нас. Какво свързва климата с глетчерите, морските нива, пластмасовите торбички и разнообразието на видовете? Къде търсим извънземен живот, как се сърфира във Вселената и има ли вода в Космоса? Как самотата и микробите се отразяват на мозъка ни? Какви са иновациите от последната година? Могат ли технологиите да помогнат в борбата с фалшивите новини? Ще има няколко изложби и представяне на нови книги, научно-популярни прожекции. А заниманията в секторите ще дадат възможност на всеки да се превърне от наблюдател в участник в научни експерименти.

На 17 и 18 май ще има училищна програма за организирани групи от ученици с техните учители. Изявите предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. Повечето от събитията са безплатни, а входът за около 20% от тях е на символичната цена от 5 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *