Правната комисия в НС одобри промени в Изборния кодекс

Шест проекта за промяна в Изборния кодекс обсъди на първо четене на първото си заседание правната комисия в 45-ото Народно събрание. Те бяха обсъдени в пакет, а не един по един. В крайна сметка комисията одобри само законопроекта на „Има такъв народ“. Останалите не бяха приети.
 
С гласуването си депутатите в правна комисия казаха „Не“ на мажоритарния вот, предложен от ГЕРБ и на гласуването по пощата, предложено от „Демократична България“. Други от предложенията в повечето проекти се припокриват – като отпадане на ограничението за създаване на секции в чужбина, създаване на район „Чужбина“, електронно дистанционно гласуване, машинен вот. Основния спор беше между ГЕРБ и „Има такъв народ“ по отношение на мажоритарния вот.
 
„Нашата цел, една от целите ни, разбира се, е да покажем, че както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, така не можем да въведем дистанционно гласуване за една нощ. Така не можем да въведем и гласуване по пощата за една нощ“, коментира Радомир Чолаков – член на правната комисия от ГЕРБ.
 
 
„Те ни предизвикват с това, че ние сме поели обещание, с това че ние сме за мажоритарна изборна система и категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин, на първо място, точно това, което каза и г-н Чолаков – изборна система да се приема за една нощ“, заяви Ива Митева, член на правната комисия от „Има такъв народ“.
 
Срещу дистанционното електронно гласуване се противопоставиха най-остро от БСП.
 
„Тънката червена линия, по която няма да отстъпим е електронното дистанционното гласуване – там може да бъде засегната сигурността, да се осъществява контрол при гласуване“, заяви Тодор Байчев – член на правната комисия от БСП.
 
Реакцията беше, че това е несериозно, а в приетия от комисията проект е заложено още на президентските избори да се експериментира с дистанционно гласуване.
 
„2021 година…страх от нещо електронно, страх ни е да палим лампите, страх ни е да пускаме платежни нареждания“, заяви Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.
 
„Демократична България“ и ДПС размениха реплики за гласуването по пощата.
 
„Да се твърди, че пощенско гласуване, гласуване по интернет е толкова проблемно, нарушаващо тайната на вота, когато имаме много сериозен проблем на купен и контролиран вот в България е малко наистина изместване на темата“, заяви Атанас Славов – член на правната комисия от „Демократична България“.
 
„Изобщо не съм съгласен да ги улесним дотолкова, че да бъдат разменяни едни пликове, да бъдат получавани на незнайни адреси пликове и никой да не види този човек, който гласува. Никой да не може да каже, че неговия работодател не е раздал пликове на фирмата, казал – утре всички на работа с вашите пликове“, отговори Хамид Хамид-член на правна комисия от ДПС.
 
Изборните промени влизат за първо четене в зала още в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *