Предлагат отсъствие при невключена камера на учениците

Всеки ученик, който е с изключена камера по време на е-час, трябва да има отсъствие. Предложението идва от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, въпреки че това е залегнало и в сега действащия закон, но не се изпълнява. Става въпрос за параграф 1, т. 29 от Закона за предучилищното и училищното образование в частта за задължително установяване на видео връзка. Той гласи: “Синхронно обучение от разстояние в електронна среда е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа”. В момента обаче липсва санкция при неприлагане на закона.

Какво показва статистиката?

Данни сочат, че в прогимназията и гимназията малко над 20% от учениците включват камери при виртуалния учебен час. Това е едва всеки пети от учащите. От “Образование” настояват чрез училищните правилници изрично да се задължат учениците да си включват камерите.

Около 10% от тях са “дигитално изключени от учебния процес” и причини за това са липсата на устройства и на достъп до интернет.

Без външно оценяване при малките

В позицията си синдикатът иска Националното външно оценяване след четвърти клас да бъде отменено. Специалистите подкрепят становището си с мнението на голяма част от учителите и директорите. Според тях и какъвто и да било материал за матурите след 12. клас не трябва да бъде редуциран и намаляван.

Дефицити

31% от училищата нямат свой електронен облак и не ползват електронна образователна платформа. 1/3 от училищата и досега работят чрез Shkolo, Zoom, Facebook, Viber, WhatsApp и др., което синдикатът определя като “проблем” и съветва “планирано и регламентирано да се помогне на тези училища да преодолеят дефицита”. Това можело да стане, като се регламентира преподаването през “истинска образователна платформа”.kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *