Принц Филип – автор на куп лафове и гафове през годините

лед като десетилетия наред той беше неизменно до британската кралица Елизабет Втора, днес съпругът ѝ – принц Филип, почина на 99-годишна възраст.

Преди няколко години херцогът на Единбург прекрати официалните си ангажименти

Смяташе се, че за времето си в служба на Нейно Величество той е участвал в над 22 000 самостоятелни изяви. След като преустанови активната си дейност, принц Филип от време на време придружаваше кралица Елизабет Втора, която продължи да изпълнява официалните си ангажименти. Съпругът на Нейно Величество имаше възможност да избира кога да се появява на обществени места, информира БТА.

Херцогът на Единбург беше патрон, президент или член на стотици организации,

с които продължаваше да е свързван след оттеглянето си, но без да играе активна присъствена роля. През десетилетията си на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на над 600 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург беше поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и проявяваше интереси към науката, инженерството и индустрията.

През активните си години принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове.

Част от наблюдателите изглежда ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви. Други се изненадваха от директните му коментари за външността или културата на хората, с които разговаря, питайки се дали те свидетелстват за старомоден хумор и незнание в най-добрия случай, или за тесногръдие и грубост в най-лошия.
Каквито и да са били мотивите на принц Филип, неговите лафове и гафове, неведнъж превръщали се във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец, ще останат в историята.

Ето някои от тях, представени от БТА:

– „С какво правите гаргара, с камъчета?“ – към певеца Том Джоунс през 1969 г.
– „Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то“ – по време на посещение в Канада през същата година.
– „Ако останете тук твърде дълго, ще се сдобиете с дръпнати очи“ – към британски студенти по време на визита в Китай през 1986 г.
– „О, не, може да хвана някоя страховита болест“ – в отговор на предложението да погали коала по време на визита в Австралия през 1992 г.
– „Едва ли сте тук от толкова дълго време, нямате бирено коремче“ – към британец в Унгария през 1993 г.
– „Райхканцлер“ – в обръщение към Хелмут Кол през 1997 г. с наименованието, за последно използвано от Хитлер.
– „Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?“ – към инструктор по кормуване в Шотландия през 1995 г.
– „Това е сериозно разхищение на пространство“ – на прием през 2000 г. по случай откриването на новото британско посолство в Берлин.
– „Прекалено си дебел за астронавт“ – към 13-годишно момче, което през 2001 г. му споделя, че мечтае да пътува в космоса.
– „Още ли се замеряте с копия?“ – към аборигенски предприемач в Австралия през 2002 г.
– „Изглеждате сякаш сте готов за лягане“ – към нигерийския президент през 2003 г. по повод традиционната му роба.
– „Май не сте си проектирал брадата толкова добре“ – към дизайнера Стивън Джъдж през 2009 г., коментирайки катинарчето му.
– „В стриптийз клуб ли работите?“ – към жена морски кадет през 2010 г., споделила, че се е трудила почасово в нощно заведение.
– „Имате ли бельо от същия плат?“ – посочвайки традиционното шотландско каре в разговор с лидерката на местната Консервативна партия на прием през 2010 г.
– „Децата ходят на училище, защото родителите им не ги искат вкъщи“ – към пакистанската активистка и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай през 2013 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *