Приходите от песни онлайн се увеличиха

Малко над 6 млн. лв. са общо приходите на продуцентите от стрийминга за 2020-а, което бележи ръст с 1,7 млн. в сравнение с предходната година. През отчетените 12 месеца стриймингът стои зад 43,5% от всички приходи на индустрията. Абонаментните стрийминг услуги са основният носител на дигитални приходи (72% от всички в сектора на стрийминга).

Близо три пъти са се увеличили приходите от аудиострийминга, подкрепен с реклами. Ръстът е с над 173% спрямо 2019 г., пише dnes.bg. „Потребителите в България традиционно предпочитат безплатните стрийминг услуги, подкрепени с реклама. Като номинална сума обаче този приход отстъпва значително на прихода от абонамент“, уточни Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

Най-много българска музика зад граница се слуша в САЩ, Германия и Великобритания. Отделни изпълнители могат да се похвалят със слушатели от всички краища на света. Според годишния отчет на стрийминг платформата Spotify музиката на поп певицата Дара е стигнала до 91 държави през 2020 г. Рапърът Явор Янакиев, по-известен на феновете като 100 Кила, е бил слушан от меломани в 89 страни, Графа и Михаела Филева – в 87 всеки от тях, Любо Киров – в 84.

Именно благодарение на интернет, музикалната ни индустрия успява да компенсира поне частично загубите от другите пазарни сегменти, до които доведе и световната пандемия от КОВИД-19. В тях дори не се включва концертният сектор, където грандиозната загуба на българските артисти и продуценти е в размер на милиони и компенсация за нея няма.

Напук на кризата с КОВИД-19, приходите на звукозаписната индустрия – не само от стрийминга, но и от всички останали сектори, бележат ръст за поредна година, като спрямо 2019-а той е с 12,6%. За 2020 г. сумата достига до 8,4 млн. щатски долара (13,8 млн. лв.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *