Радев: Да не търсим математически сбор, а общи приоритети

Народното събрание е най-важната институция в парламентарната република. На вас се пада задачата да възродите парламентаризма. Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол над изпълнителната власт. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към новоизбраните народни представители в обръщението си по повод началото на 45-ото Народно събрание.

Никой не може да ви разменя и търгува. Не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма право да оскърбява вашето достойноство, ако вие сами не му позволите, каза още държавният глава.

45-ото Народно събрание се свиква в трудно време. Парламентът е фрагментиран. Вещаят му кратък живот. Но времето ще покаже и това зависи само от вас. Пред парламента стоят отговорни и важни решения. Първото е създаването на правителство. Кризата, в която изпадна страната ни, изискват бързи и адекватни мерки, продължи президентът.

Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарно представените партии, обяви Радев. И добави: „Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурата на експертите“.

Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата – трябват ясни граници за възможните компромиси и ясна политическа отговорност.

Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот, заяви още Румен Радев.

Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция, добави той.

На последните избори българите спряха да викат неволята и показаха волята си за промяна. Време е. Независимо какъв ще е ходът на консултациите за съставяне на правителство, парламентът трябва да приеме незабавни действия за промяна в изборния закон.

Радев бе категоричен, че съставянето на правителство не трябва да е само търсене на математически сбор, а търсене на общи приоритети. Имате мисия за укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел. Неутрализиране на задкулисието и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, България ще се бетонира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот. Новото управление трябва да е синтез на почтеност и компетентност, подчерта държавният глава.

Ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете съгласие за прилагането на пакт за почтеност относно номинираните за високи управленски партии, каза още Румен Радев.

Президентът повтори и призивите си за независима съдебна система, свобода на медиите, прозрачност на медийната собственост.

В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които и в предишните мандати отстояваха своята кауза. Сега от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Миналато Народно събрание абдикира от парламентарния контрол. Утвърди се порочната праткита законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби, тихомълком в други закони, припомни Радев.

Мнозинството реши да печели време под предлог – Нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение. Често налагах вето, но рядко аргументите ми имаха оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламент, а инструмент за усъвършенстване на закони, каза още президентът.

В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задъжения и ще излъча служебен кабинет, каза в заключение Румен Радев.
И пожела „На добър час!“

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *