Само една от четири ябълки на пазара е българска

Само 26% от ябълките или едва една четвърт от количествата, които се предлагат на българския пазар, са произведени у нас. Останалите са вносни, сочат данните от доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БНР. Документът проследява произхода и цените на основни храни и показва, че през изминалата година на българския пазар преобладава предлагането на хранителни продукти от внос, като особено силно това е изразено при зеленчуците и плодовете. 73% от хляба, 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти, които се продават у нас обаче, са произведени в България, отчита докладът.

Едва 36% от традиционните за страната домати са родно производство, останалите 64 на сто са от Турция, Гърция и Северна Македония. Неособено добра е ситуацията и при краставиците, като съотношението между българските и вносните е 55 към 45 процента.

На фона на оплакванията на картофопроизводителите, че произвеждат достатъчно, за да задоволят изцяло нуждите на родния пазар, но не могат да продадат продукцията си, данните за потреблението са впечатляващи – 55% от картофите, които консумираме целогодишно, са внесени от други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *