Случайно създадоха водка без махмурлук

Експерти от Новосибирск случайно създадоха водка, която не предизвиква махмурлук, докато се опитваха да направят лекарство срещу захарен диабет, пише сайтът „Лента“.

Николай Баранов и Оксана Афанасиева разработвали препарат на основата на мъх, който е част от храната на северните елени. Това растение притежава свойството да извежда токсините от организма. Специалистите започнали да разтварят получените олигозахариди в различни течности, включително и във водка. Получената напитка запазила своя алкохолен градус, но не предизвиквала махмурлук.

Новата водка намалила своя постинтоксикационен ефект цели 20 пъти, токсичното действие на алкохола паднало почти тройно, намаляла е и скоростта при изпадането в алкохолна зависимост.

Авторите на напитката все пак имат намерение да се съсредоточат върху изучаването на свойствата на еленския мъх за корекция на метаболитните нарушения при захарния диабет. Що се касае до производството на водката, която не причинява махмурлук, това ще бъде въпрос на бъдещето, уточняват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *