СПА столиците на Пиринско пълни за Великден

Кои са СПА столиците в Пиринския край? Безспорно това са град Добринище и селата Баня и Огняново. Точно в тях се очаква да има най-голям наплив от наши и чужди туристи за Великден. И трите курортни селища продължават да се развиват и да залагат основно на туризма. От него се препитават стотици хора в тези населени места.

Такава красота само Господ дава – прекрасната Пирин планина и лековитите минерални извори, споделят жителите на Добринище. Те припомнят, че богатите природни дадености са в основата на кръщаването на населеното място. Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: “Добри неща, добри неща”. 17 са минералните извори с доказани лечебни качества, 18 литра в секунда е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина в обявения за балнеоложки курорт още през 1979 година град.

В Добринище признават, че дължат големият наплив на туристи и заради близостта им до световноизвестния зимен курорт Банско. Делят ги само 7 километра от Зимната столица на Балканите. Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски там.

72 минерални извора с вода, втора по дебит след Велинград, и трите планини Рила, Пирин и Родопите привличат и родни, и чужди инвеститори в разложкото село Баня. 21 минерални басейна и общински минерален плаж с олимпийски размери са построени в курорта. Затова тук идват все повече хора на баня и плаж. И не само през лятото. Защото топлата минерална вода води гости тук през цялата година. Селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции – възстановените в автентичния им вид римска и турска бани. Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

А тя продължава с вдигнатите тук 7 големи СПА хотела, няколко семейни хотела, десетки къщи за гости. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на гости. Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките. Почти винаги максималната височина е 10 метра, а плътността – до 30%. В някои от базите за отдих ще бъдат направени и модерни СПА центрову. Напливът на инвеститори към тези места е оправдан, тъй като те са облагородени – има ток, вода, канализация. Наблизо са ски зона „Кулиното” и модерният голф комплекс, а ски центърът на Банско е на 5-6 километра.

Хотел, къща за гости, частна квартира, хотел, къща за гости, частна квартира. Това е най-честата картина в гърменското курортно селище Огняново в последните години. Туризмът смени тютюна в населеното място. Тютюневите ниви и непосилната работа на полето са само спомен за почти всички местни жители. Те отдавна захвърлиха мотиките и забравиха за бъхтенето в нивите. Сега някогашните земеделци разчитат на хотели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си.

Минералната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с разходки в планина Родопите е уникално. Огняново пък се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *