Столичната библиотека отбелязва Световния ден на книгата и авторското право

Столичната библиотека по традиция отбелязва 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, емблематичния празник, обединяващ автори, издатели, преводачи, книгоразпространители и читатели от целия свят. Историята му датира от 1995 г., когато 23 април е обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно. На този ден са починали двама от най-гениалните писатели в света – Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.

На този празник Столичната библиотека заедно с поетите и писателите отправя послание към обществото и институциите за важността на общите каузи – събирането, съхраняването и дигитализирането на книжната памет на София и България, насърчаване на четенето, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права за осигуряване на средства от държавния бюджет за авторските права за заеманите книги за четене в публичните библиотеки. Дните, посветени на Световния ден на книгата и авторското право, започнаха с голямо литературно четене „В името на книгата“.

На 23 април от 11 ч. в Корейския кът на Столичната библиотека посланикът на Република Корея Джънг Джингю ще връчи дарение от книги, албуми и дискове. От 11.30 ч. в Мраморното фоайе се открива изложба „В превод на…“ с преводни книги от фонда на библиотеката. Включени са ранни публикации в сп. „Български книжици“ от 1858 г., издания от края на XIX и началото на XX в. на чужди автори в превод на български от П.Р. Славейков, Д. Симидов; първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, преводи на класически произведения от наши автори – Ал. Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев, Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева, както и преводите на наши съвременници; преводна детска литература и чужди издания на образци от българската литературна класика – английски, немски, испански.

В 12 ч. предстои посещение на Библиобуса в читалище „Култура 1927“ в с. Негован с голямо дарение от Столичната библиотека и дирекция „Култура“ на СО от 250 нови книги детска, класическа и съвременна българска и чужда литература. Училището и читалището в Негован редовно са посещавани от екипа на библиотеката с Библиобуса.

В Детския център на Столичната библиотека в 12 ч. започва специалното издание на читателския клуб „АРТиШОК“ с писателката Милена Гартли. От 12.30 ч. в Американския център се открива изложба, съпроводена с мултимедийна презентация на ученици от ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“ по случай Световния ден на книгата и авторското право.

Всички инициативи се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *