Създадоха мушкато с аромат на мента и Кока-Кола

Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) кани всички любители на красотата на природата на традиционните „Пролетни срещи с растенията“, които ще се проведат за двадесети пореден път. Най-голям интерес безспорно предизвикват Ароматните мушката. Има огромно разнообразие от аромати, сред които на роза, цитрусови плодове, мента, ябълка, мускат и др. За голямо учудване на всички има и Мушкато с аромат на Кока-Кола.

Някои от видовете на това растение се използват и за добиване на популярното като „гераниево“ етерично масло, а листата им често са предпочитани в кулинарията за ароматизиране на сладка, десерти и напитки. Заради фитонцидите, които отделят листата им, растенията оздравяват въздуха в помещенията, в които се отглеждат.

Любопитен факт е, че научното название на растението идва от гръцката дума за щъркел – пеларгос, тъй като плодът му наподобява главата на птицата. За българското название – Мушкато, има версия, че е защото лесно се прихваща – мушнеш го и то се вкорени.

„Пролет е! Доста прохладна, но растенията и животните се пробуждат и всеки ден природата около нас ни поднася нови цветове и аромати“, приканват ботаниците на БАН любопитните посетители на днешния празник на цветята и настъпилата пролет – Цветница, пише БГНЕС.

Редом с най-богатата на Балканите обществена сбирка от растения, от Ботаническата градина са подготвили и специална тематична експозиция, посветена на род Мушкато (Пеларгониум). Тя показва разнообразието на най-продаваната в света група цветя. В нея, освен традиционните зонални, кралски, съкъзчета и индришета, са представени и по-нови сортови групи: стелари (звездовидни), ангелски и много други.

Най-голям интерес безспорно предизвикват Ароматните мушката. Те са интересни за отглеждане, тъй като има огромно разнообразие от аромати, сред които на роза, цитрусови плодове, мента, ябълка, мускат, индийско орехче и много други. За голямо учудване на всички има и Мушкато с аромат на Кока-Кола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *