Театър „Азарян“ е сцена на изложбата „Театърът – това съм аз“

 

Замислена по повод на световния ден на театъра – 27 март, когато пред различни столични театри се появиха стикери с част от изображенията, изложбата „Театърът – това съм аз“ вече може да бъде видяна във фоайетата на Театър „Азарян“. Тя е дългосрочен проект на Международното триенале на сценичния плакат – София, който се развива и обогатява вече 21 години. Колекцията съдържа близо 80 плаката и колажа. Съставът на авторите е пъстър и многолик, като освен именити плакатисти от 23 държави, включва и различни други творци: театрали, музиканти, писатели, художници и пр., сред които Анри Кулев, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Борислав Стоев, Георги Лозанов, Иван Кулеков, Любен Зидаров, Симеон Щерев, Соломон Паси, Стефан Десподов, Тодор Варджиев, Тодор Колев и др.

Мотото е игра на думи с известната фраза на Луи ХIV „Държавата – това съм аз“ и със знаменития монолог на Меланхолика Жак от пиесата на Шекспир „Както ви се харесва“: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли.“

Инициативата започна през 2000 г. с инсталация-пърформанс на сцената на зала 1 на НДК, където всички дотогавашни членове на селекционното жури представят свои визуални и сценични коментари по темата. Резултатите и каталогът, който бива издаден, вдъхновяват Божидар Икономов да създаде колажите, представени в настоящата изложба. През 2009 г. се организира едноименна международна плакатна акция, в която се включват 29 автори от 23 страни. Плакатите са показани в няколко изложби и в шестото Триенале през 2010 г. „Театърът – това съм аз“ е представен в специален раздел, а серията продължи да се разраства, за да стигнем до днес, когато темата се връща с нови попълнения в колекцията и проектът е показан за първи път в неговата цялост.

Събитието е част от едногодишната програма „Образ и подобие“, подкрепена от НФ „Култура“и от кампанията „Пост постер“, осъществявана със съдействието на СП „Култура“ на СО.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *