Три нови български филма ще бъдат представени в Дома на киното с участието на техните екипи

Програмата на 25-ия „София филм фест“ продължава – началото на новата пролетна филмова седмица е на 2 април, с двете премиерни прожекции на дългоочаквания документален филм „Тихо наследство“, научи ДУМА от Светлана Дамянова от пресофиса на фестивала. Копродукцията с НВО Europe, дело на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова, среща публиката с любовта на главната героиня Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка й да победят превратностите на съдбата.

„Тихо наследство“ ще бъде представен в Дома на киното от режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова; сред гостите на премиерата ще бъдат и операторът Димитър Костов, съсценаристът Огнян Стателов, звукорежисьорът Иван Андреев и майсторът на звука на терен Хари Бояджийски, композиторът Георги Стрезов, монтажистът Стоян Велинов, както и главните герои на историята.

„Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков, който получи специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕССИ на 25-ия СФФ, ще има още една фестивална прожекция, при която публиката ще може да се срещне с режисьора и представители на екипа на филма. Той е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България, който се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Главната роля е поверена на Юлиян Вергов – той спечели наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро, където „Уроци по немски“ имаше своята световна премиера. Във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

Специални гости на 3 април в Дома на киното ще бъдат режисьорът Павел Г. Веснаков, актьорът Юлиян Вергов и продуцентът Орлин Руевски. Начален час на прожекцията – 20.30 ч.

Неделната вечер е отредена за среща с творческия екип на филма на Александър Косев „Петя на моята Петя“. Творбата носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Подходът в създаването на тази история е да се свърже бъдещето с миналото. Сюжетът е изграден върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време – Петя Дубарова и Петя Монова. „Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса…

Творческият екип ще представи своята творба и ще се срещне с публиката на 4 април от 20.30 ч. в Дома на киното. Сред гостите на прожекцията ще бъдат актьорите Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Максим Методиев, продуцентът Николай Урумов.

„София филм фест“ се осъществява с подкрепата на Столичната община. Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *