Чужденците се отказват масово от почивка у нас

Не се сбъднаха надеждите на туристическия бранш за по-силно начало на летния туристически сезон от 1 май. Масово чуждестранните туристи се отказват от своите резервации в България, тъй като няма ясни правила за пристигането им в страната.

В Кранево например разчитат основно на румънски туристи. Те обаче няма да дойдат в страната, тъй като цената на ПСР тестовете им струва почти толкова, колкото самото пребиваване по време на ваканцията тук. Иван Николов, управител на хотел в Кранево, каза пред БНТ, че има цялостна липса на резервации. А резервациите, които са били вече направени, са успели да спасят, защото предлагат на туристите компенсации за ПСР теста. „Но това трудно достига до румънския турист като информация. Според мен реално държавата трябваше да компенсира тези ПСР тестове поне за Великденските и майските празници“, коментира Николов.

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара заяви, че за да се случат Великденските празници, пък и сезонът, им трябва чудо, съставено от три малки чудеса: да се смъкне процентът на новозаразените под 4%, да се намали драстично броят на заболелите през последните 14 дни на 100 000 и най-вече да се вдигне процентът на ваксинираните. Хотелиерите се надяват поне на хубаво време, защото това ще привлече родни туристи и резервации „в последната минута“.

Според министъра на туризма в оставка Марияна Николова бизнесът по морето вече се подготвя за началото на сезона от 1 май, спазвайки издадените правила за безопасност от Министерството на туризма. Тя каза пред БТВ, че очаква всеки момент здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната през лятото за туристическия сезон. Николова допълни, че и тази година ще се разчита основно на български туристи. По думите й се очаква Европейската комисия да приеме единно решение за дигиталния зелен сертификат, който според вицепремиера ще регулира правилата за влизане на чужденците.

Приоритетна ваксинация на персонала, субсидия от 2000 лв. за хотелска стая, безплатни ПСР тестове за чуждестранните гости и евтини експресни визи за руснаци са част от спешните мерки, които страната трябва да предприеме за привличане на чуждустранни туристи и спасяване на летния сезон. За това алармира Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 браншови организации. Алиансът е изпратил писмо с настояване за 10 спешни мерки, за да има летен туристически сезон. Писмото е адресирано до председателите на шестте политически сили в новия парламент и до Марияна Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *