„Война срещу футбола“

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес ще бъде първият председател на новата Суперлига

Дванайсет от най-големите европейски клубове предизвикаха вълна от критики и възмущение сред футболната общественост, след като обявиха в неделя създаването на нова европейска Суперлига.

Идеята е този турнир да измести настоящите Шампионска лига и Лига Европа, които се провеждат под егидата на УЕФА. Основната цел е да гарантира на участниците в него много по-големи печалби и ограничен достъп на по-малки клубове до надпреварата.

Обявяването на тези намерения провокира заплахи от европейската и световната футболни централи, включително закани за изваждане на подкрепящите новата Суперлига отбори и техните играчи от вътрешните първенства и турнирите за националните отбори.

Американските собственици на Манчестър Юнайтед Джоел и Аврам Глезър (отляво надясно) са сред радетелите за създаването на новия турнир
Американските собственици на Манчестър Юнайтед Джоел и Аврам Глезър (отляво надясно) са сред радетелите за създаването на новия турнир

Късно вечерта в неделя дванайсетте клуба учредители на Суперлигата публикуваха едновременно прессъобщение на сайтовете и профилите си в социалните мрежи. Според информацията новият турнир трябва да започна през август като участниците в него ще бъдат разделени в две групи с по 10 отбора.

Засега идеята се подкрепя от шест английски отбора – Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси, Арсенал и Тотнъм; три испански – Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Барселона; както и от три италиански – Ювентус, Милан и Интер. Германските грандове Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд засега отказаха участие.

Очаква се към учредителите да се присъединят още три клуба и тези общо 15 отбора ще се класират по право в турнира, а останалите пет ще бъдат определени чрез квалификации.

Президентът на 13-кратния европейски шампион Реал Мадрид – Флорентино Перес, ще бъде първият председател на Суперлигата. Негови заместници ще бъдат босовете на Ювентус и Манчестър Юнайтед – Андреа Аниели и Джоел Глейзър. Аниели вече е подал оставка като шеф на Европейската асоциация на клубовете, която се разграничи от новата Суперлига. Той е освободил и мястото си в изпълнителния комитет на УЕФА.

Андреа Аниели вече освободи постовете си в Европейската асоциация на клубовете и изпълкома на УЕФА
Андреа Аниели вече освободи постовете си в Европейската асоциация на клубовете и изпълкома на УЕФА

„Създаването на Суперлигата идва в момент, в който пандемията показа колко е неустойчив съществуващият в европейския футбол икономически модел“, се казва в съвместното изявление на първоначалните 12 учредители на турнира, които планират да проведат преговори с УЕФА и ФИФА.

Реакциите на двете футболни федерации не закъсняха. УЕФА обяви, че на всички участници в новия турнир ще бъде забранено да участват във всички други футболни надпревари както на местно, така и на европейко и световно ниво, а на играчите ще бъде забранено да представляват националните си отбори

От ФИФА също добавиха свое изявление, в което настояват, че клубовете и играчите, които участват в Суперлигата, няма да бъдат допускани до турнирите под егидата на организацията, като в това число влиза и Световното първенство. Становищата на двете федерации бяха подкрепени от Футболните асоциации на Англия, Испания и Италия, както и администрациите на вътрешните им първенства – „Премиер Лийг“, „Ла Лига“ и „Серия А“.

В становището се подчертава, че всички посочени федерации, както и ФИФА и останалите й членки, ще обединят усилия, за да спрат „циничния проект, който се основава на егоистичния интерес на няколко клуба, и то във време, когато повече от всякога обществото се нуждае от обединение“.

Анонсираният нов клубен турнир по футбол предизвика възмущението дори на зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който призова „да защитим ценностите на европейския модел на спорта, който е основан на разнообразието и включването“.

„Не трябва да се дава всичко на неголям брой богати и влиятелни клубове, които искат да скъсат всички връзки с това, за което се борят асоциациите – национални първенства, изпадане и изкачване в съответните лиги, подкрепа на любителския спорт“, написа Схинас в Туитър.

Остри бяха и реакциите на някои легендарни английски футболисти като Гари Невил и Рио Фърдинанд, дългогодишни играчи на Манчестър Юнайтед. Първият заяви в неделя, че му се „гади от всичко това“, определяйки идеята като срамна.

Според Фърдинанд пък „това е обявяване на война срещу футбола“. По думите му „това е затворен магазин за големите, всичко е само и единствено за пари – богатите да стават по-богати, а за другите никой не мисли“. Критично се изказа по темата и бившият мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *