Турция заплаши: Ще изгоним американците от Инджирлик

Турция иска да изгони американските военнослужещи от военната авиобаза Инджирлик след изявлението на американския президент Джо Байдън, в което той нарече клането на арменците в Османската империя в началото на ХХ век като геноцид. Такова предложение направи председателят на турската Патриотична партия Догу Перинчек, съобщи ТАСС.

„Турските въоръжени сили трябва незабавно да установят пълен контрол над авиобазата Инджирлик и да върнат у дома американските военни, които са в нея, в рамките на 15 дни“, призова Догу Перинчек.

В момента базата Инджирлик, разположена близо до едноименния град в провинция Адана, се използва както от турските, така и от американските ВВС и се счита за най-източната база на американските ВВС и командването на НАТО в Европа . Както отбелязва ТАСС, в Анкара на фона на натиска от Вашингтон и преди са възниквали дискусии за възможността за затваряне на авиобазата за американците, но турските политици все още не са стигнали до реални действия.

Байдън официално призна арменския геноцид в Османската империя на 24 април. Този жест беше посветен на Деня на паметта на жертвите на арменския геноцид. В изявлението си американският лидер отбелязва, че тези, които си спомнят жертвите на кланетата на този ден, се ангажират да „предотвратяват повторение на подобни зверства“.

В отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара напълно отхвърля изявленията на американския президент относно признаването на геноцида. Според него подобни изказвания на Байдън са „изцяло и изцяло“ базирани на популизма.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *