SpaceX ще построи пилотиран спускаем апарат за Луната

НАСА избра компанията SpaceX на Илон Мъск да разработи спускаем апарат, с който двама американски астронавти да кацнат на Луната, съобщиха световните информационни агенции.

Договорът е на стойност 2,9 милиарда долара. Той е в рамките на програмата „Артемида“ за връщане на астронавти на Луната до 2024 г., като стъпка към първата пилотирана мисия до Марс. Съперник на SpaceX за договора беше компанията „Блу ориджин“ на Джеф Безос и военната „Дайнетикс“.

Корабът „Старшип“ на SpaceX, който е проектиран за кацане на Луната, ще е с просторна кабина и два люка за излизане на повърхността. Крайната цел е да бъде разработена многократна система за изстрелване и кацане, която да се използва не само за Луната, но и за други дестинации, като Марс.

В рамките на мисията четирима астронавти ще бъдат изстреляни с космическия кораб „Орион“ на НАСА до лунна орбита. Там двама ще се прехвърлят в спускаемия модул на SpaceX за кацане на Луната. Двамата астронавти ще изследват лунната повърхност около седмица, преди да се върнат на Земята. Те ще са първите, стъпили на Луната от повече от 50 години. Предвидено е сред тях да има жена. От 1969 г. до 1972 г. 12 астронавти на НАСА кацнаха на Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *