Баня, СПА и провалени финали

 

Автор:Деси Велева

Ако тръгнете да си топите снагата в минералните води на Велинград, Вършец, Сандански, Хисаря, Девин, Сапарева баня, това е СПА и е модерно. В София всичко, свързано с минералните води, е баня и е старовремско и малко срамно. Топлите и лечебни ресурси в столицата просто текат от чешмите на две-три места и явно стават само за пиене. Това е резултатът от политиката на Столичната община през последните едно-две десетилетия. Управниците изоставят на произвола старите сгради на бивши бани и набиват в главите на софиянци, че е смешно да ходят на баня. Затова ценните постройки се рушат, превръщат се в музеи или в съмнителни центрове за върхови постижения. 

Обаче точно една такава срамна баня изяде тези дни главата на дългогодишен столичен зам.-кмет със сериозни позиции на ул. „Московска“ 33 – доц. д-р Тодор Чобанов. Или поне това бе изтъкнато като повод. Истински или не, той се превърна в причина темата за ценните постройки от наследството на града и почти неизползваните минерални ресурси да излезе на дневен ред. Току-виж имало някаква полза от разбутването на казусите, събирането на позиции и предизвикването на нови дискусии.

Спасяването на сградите на бившите бани в кв. „Овча купел“, Горна баня и центъра на София през годините оставаше на втори план, с тенденция да бъде приоритет, но само на думи. Властта обаче все се притесняваше как ще управлява евентуални минерални центрове и затова се измъкна от трудните ситуации, като превърна част от Централната баня в музей, науми си да вкара в банята в „Овча купел“ научен център за върхови постижения, а в сградата на Горна баня – център по музеология.

Как се пръкнаха тези намерения на широката общественост не стана достояние. Но още преди пет години, когато те бяха представени, предизвикаха недоумение и недоволство. През 2016 г. обаче напънът бе да се кандидатства за едни пари по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чийто срок изтичаше през 2017 г. След това и двата проекта останаха на трупчета. През 2018 г. избухна скандал, когато общината взе в своя собственост банята и 40 дка от парка. Преди една година бе обявено, че ремонтът на сградата в Горна баня се отлага за пореден път. Оказа се, че парите за нея ще са само общински. Тогава се чу и за обществена поръчка за идеен проект за „Изграждане и развитие на център за компетентност „Горна баня“ – реконструкция и модернизация на комплекс „Горна баня“. По-късно ремонтът отиде на съгласуване в Министерството на културата и „всеки момент“ трябваше да получи зелена светлина от Специализирания експертен съвет. Именно той одобрява проектите за сгради, които са паметници на културата и имат архитектурна стойност. И така работата замря…

Кашата с банята в „Овча купел“ е още по-голяма. И нищо чудно – идеята за научен център в банята говореше за предизвестена съдба. Сега тя завъртя вихър около Тодор Чобанов, но този вихър вероятно ще засмуче и още хора. Горещите точки по казуса са две – как и защо е възложено изготвянето на идеен проект без обсъждане и защо обществените поръчки за избор на изпълнители за ремонта са три и всички са прекратени заради някаква нередност. Разбира се, на дневен ред стои и изначалният въпрос – защо се предвижда не баня, а център за изследване на лечебните свойства на минералните води?

Първият конкурс за изпълнител на ремонта бе обявен през 2019 г., но бе спрян, след като Националният институт за недвижимо културно наследство изпрати становище до общината, че проектът не е съобразен с историческата стойност на сградата. Столичната община обяви нова поръчка за инженеринг на реконструкцията на минералната баня през януари миналата година. Третото, последно обявление за 3,5 милиона лева бе от началото на 2021 г., но отново търгът изненадващо бе прекратен. Този път с мотива, че според договора за европейско финансиране средствата са отпуснати само за строителните дейности, но не и за изготвянето на архитектурни проекти, което е в противоречие на обявеното в поръчката.

Цялата бъркотия не попречи на кмета Йорданка Фандъкова да обяви, че скоро ще бъде пусната нова обществена поръчка. На какво основание се бърза и как за толкова кратък период ще бъдат изчистени всички подводни камъни, които досега са спъвали процедурите, са въпроси, чиито отговори тепърва ще се търсят. Само дето спирка за разрухата от времето няма – нито за сградата в „Овча купел“, нито за тази в Горна баня.

И докато те са повече или по-малко в географската и обществената периферия, в центъра на града стърчи и привлича всеобщото внимание друг проблем – сградата на Централната минерална баня, половината от която вече е превърната в музей. От години на дневен ред стои бъдещето на останалата част, като основният спор е дали и тя да стане музей или да върне оригиналното си предназначение на баня. Преди около три години резултатите от широките дебати клоняха към тезата за музея. От столичното кметство бяха категорични, че няма достатъчно вода за баня. Освен ниският дебит, като причина бе посочена и цената на подобен проект – поне 9 милиона лева ще са нужни за възстановяването на банята. А откъде ще ги намери общината? Докато, ако се направи музей, могат да се търсят европейски средства… Добре позната и вече използвана схема, макар че тя все още е далеч от финала си.

Обрат настъпи миналата година, когато внезапно бе обявен конкурс за идеен проект за бъдещата визия на източното и северното крило на сградата. Няколко месеца по-късно бяха избрани концепциите на три екипа, на базата на които общинското предприятие „Софияплан“ да разработи план за обновяване на сградата. И така бъдещето на многострадалната Централна минерална баня за малко да се изясни преди близо месец, когато в комисиите към Столичния общински съвет главният архитект Здравко Здравков представи план за обновяването й. Той предвижда неизползваните крила на сградата да се превърнат в балнеоцентър, който да предлага богато разнообразие от термални услуги. Предвидено е реконструкцията на северното и източното крило да се финансира от общината със собствени или привлечени ресурси. Радостта, че властта си е признала най-накрая за бъдещото предназначение на банята именно като баня, беше кратка. Докладът на Здравков с плана за сградата бе отложен незнайно за кога по предложение на съветниците на ГЕРБ.

Все пак победата е налице, остава реализирането й. Което няма да е лесно, защото е видно, че през последните години от Столичната община дават високопарни, но прибързани, обещания, които дълго не се осъществяват. Остава да видим коя баня ще е първа на старта и коя – първа на финала.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *