Всеки на власт – под лупа!

Ще успее ли служебният кабинет да се справи с купения вот и да организира честни и прозрачни избори – това е основният въпрос пред него. С тази най-важна задача са свързани и повечето рокади, които имат своята логика, а неистовият рев на свалената власт и нейните оплаквачки за реваншизъм и политическа чистка са гола пропаганда и приказки за наивници.

Задачата на вътрешния министър Бойко Рашков изглежда най-тежката. На Борисов, Дончев, Митов, Биков ли трябва да се обяснява, че полицейски началници действат като партийни секретари на ГЕРБ при всички избори през последните десет години? Там ли не знаят за полицейски чадъри и покровителство при продаване на гласове, особено в махалите – публична тайна в държавата? Затова смяната на всички отговорни по вертикалната и хоризонталната верига е повече от задължителна. Същото важи и за областните управители и техните заместници, които са партийни назначения и са наясно, че при всяка смяна на властта си отиват.

Нека не се лъжем: сегашното МВР няма капацитет да осъществи дълбока ревизия на кабинета „Борисов 3“, с първи опити за която започна комисията на Мая Манолова. Смени се министърът, главният секретар, но предстои да се промени целият ръководен състав до ниво РПУ. Всички са назначени от Борисов и ГЕРБ. И те до голяма степен бяха съучастници как да се правят фалшификации на изборите.

Ако трябва да се отговори на обществения интерес за по-всеобхватна ревизия, е необходимо да се изгради междуведомствена комисия от МС за проверка на предишното правителство и с привличане на външни експерти да се действа паралелно по осветяване на злоупотребите и корупцията.

Отровата обаче е пуснала още по-дълбоки корени и това също трябва да се има предвид –  прокуратурата на ГЕРБ така е задушила полицията, че тя изпълнява прокурорските нареждания. Ако бъдат оставени непокътнати юристчетата с червеникави тоги, няма гаранция, че нещата ще бъдат доведени до край. „Каскетите“ в държавата на ГЕРБ колят и бесят и чистката сред тях също е задължителна. А не ви ли притеснява бездействието на главния прокурор? Явно задкулисието му е поставило задача да не пипа никого. И дали ще му бъде търсена отговорност?

Какво да кажем за шефовете на службите за сигурност, излезли в неплатен отпуск до септември? Още преди служебният кабинет да започне работа. Държавата в момента е без ръководства на националните служби за сигурност, което е показателно за отношението на тези хора и граничи със саботаж. На кого служат – на Бойко Борисов или на България?

Какво общо с организирането на изборите имали смените на шефовете на НАП и митниците, роптаят от ГЕРБ. Общото е, че двете институции, а и не само те, работеха като бухалки на властта и бяха инструменти за чадър и натиск. Тук се сблъскваме с осигуряване на т.нар. корпоративен вот чрез рекет и притискане на бизнеса. А той от своя страна, за да оцелее, притискаше персонала на фирмите да гласуват „правилно“ по списък.

Нека припомним и другите безобразия, заради които шефката на НАП Галя Димитрова отдавна трябваше да бъде уволнена, вместо на няколко пъти да й вдигат заплатата. Агенцията събра общественото недоволство заради спорните и необмислени промени в наредбата за касовите апарати, както и заради изтичането на лични данни, което разкри, че информацията в системата на приходната администрация не е достатъчно защитена. Ама изтичането на данни било „хакерска атака“, може да се случи и се случва и в други държави, реве Тома Биков. Нима? Не може да се „случва“ да изтекат данните от НАП и шефът да не носи отговорност. Значи госпожата не е упражнила контрол. Да не говорим, че даже не си направи труда да си прекрати отпуската при такъв гаф. Ама да взема голяма заплата знае. Освен това мнозина се оплакват колко са им некадърни актовете. Не защото в НАП не работят професионалисти, а защото им се поставят безумни задачи в разрез със законите и всякакви правила.

От представянето на новия шеф на НАП Румен Спецов се разбра, че акцентът на работата му ще бъде върху подобряването на събираемостта, като НАП ще се съсредоточи върху големите данъкоплатци и ще премахне „терора“ върху малките.

Да припомним и защо си тръгва митническият шеф Георги Костов? Защото ОЛАФ си търси едни 55 милиона, а Европейската комисия започва процедура срещу България заради китайските мита, невнесени в евробюджета.

От икономическия министър Кирил Петков разбираме за други безобразия, свързани с ББР. Държавата дава в Българската банка за развитие милиард и половина лева за малки и средни предприятия. За тях обаче са отишли само 400 милиона. Големият пай (946 милиона лева) е за осем компании. От тях четири са във връзка с Делян Пеевски. Какво повече да говорим. Чистката тук е не само задължителна. Трябва да се търси и наказателна отговорност. Защото богатите мутри стават все по-богати, а обикновените хора си плащат данъците, работят им почти ангария и тихо умират. Тъжна картинка.

Нека спрем дотук засега, макар че списъкът с уволнения трябва да е доста по-дълъг. Няма честни избори без честни рокади. А най-голямата опасност е като влизаш в корупционен батак, да не прихванеш от него. Да не те заразят и теб. Защото най-лесната работа е корумпирането. Никой не е застрахован. Затова всеки, който е във властта – под лупа! Доверието трябва постоянно да се оправдава.

автор:Валентин Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *