Все още има неясноти около машините за вота

Машинното гласуване е добро решение, макар то да крие своите рискове. В закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите, обясни пред БНТ новият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

По думите ѝ сериозно предизвикателство е логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка. Към този момент няма как да е ясна план сметката за изборите, срокът е не по-късно 55 дни преди изборния ден, това предстои да се случи с решение на Министерския съвет, заяви Нейкова.

От думите й стана ясно още, че тепърва ще се установи състоянието на машините. Договорът с доставчика има проблеми, цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове, каза още председателят на комисията. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април. Въпрос на анализ е колко машини все още са необходими, каза Нейкова, като по нейни сметки между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции.

Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК.

Нейкова каза още, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласуват там, където са поставени под карантинирани, както и ще могат да подават заявление за гласуване под карантина и в самия ден на вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *