Двама от надзора на ББР се скатаха, Петков ги уволни

Двама от тримата членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) – Митко Симеонов и Велина Бурска, не уважиха поканата за публичен разговор с министъра на икономиката Кирил Петков вчера. По-късно той обяви, че ги уволнява и че ще им търси съдебна отговорност, ако извършат спорни действия до вписването на промяната в Търговския регистър.
Петков прибегна до този ход, за да разбере какво се случва в държавната банка, след като миналата седмица му бе отказана информация за отпуснатите кредити за близо 1 млрд. лв. на 8 компании. Петков обяви, че вече разполага с повече подробности за това, че три от най-големите кредита са били, макар и не директно, но фактически свързани с бизнеса на Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка. Според министъра е „пълно безобразие“ фактът, че от 1,9 млрд. лв. раздадени директно от ББР на частни клиенти 1,8 млрд. лв. са отишли за 20-те най-едри кредита.
Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на надзора на ББР от 2017 г. и по думите на Петков са дошли от агенцията за приватизация. Двамата са изпратили писмо на министъра, с което го уведомяват, че смятат изслушването за „цирк“. Министър Петков обяви още, че предлага две нови попълнения на мястото на неявилите се за публичен отчет. Това са Васил Щонов и финансистът Валентин Михов. Васил Щонов беше министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет на Близнашки през 2014 г. Той е завършил Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи за бакалавър на науките по електронно инженерство и финансии и е магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт. Валентин Михов е завършил престижното бизнес училище INSEAD. „Ще заменим двама бивши членове на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол с двама топ банкери. Ще видим дали те са подходящи за тези постове, за да бъдат одобрени от БНБ“, каза министърът.
Оказва се обаче, че БНБ саботира назначението на новите членове на надзора. Лидерът на „Нормална държава“ и кандидат-депутат от „БСП за България“ Георги Кадиев сигнализира във Фейсбук, че БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в надзора на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на сегашния председател на НС, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Другите двама членове обаче са отказали да наредят плащането, „ефективно саботирайки собствената си смяна“, по думите на Кадиев. Той посочи, че това никога не се е случвало. Кадиев сравнява действията на Митко Симеонов и Велина Бурска с 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването, като посочва, че поставят личните си интереси над обществените.
На публичното изслушване на председателя на НС Стамен Янев, който наскоро бе върнат начело на агенцията за инвестиции, стана ясно, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. На практика надзорът изобщо не се е занимавал с контрол върху работата на управата на банката, макар това да е била основната му функция, призна Янев. По устав надзорният съвет би трябвало да одобрява, след подробен анализ, отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.
Петков обяви, че вече е внесъл в БНБ промени в устава на ББР, с които се слага максимален размер на кредитите, отпускани от държавната банка, в размер на 5 млн. лв. От изслушването на Янев обаче не стана ясно какво се случва с раздадените близо 1 млрд. лева на 8 компании и от днес министър Петков започва публични срещи с техни представители.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *