Екоминистърът иска събаряне на стената на Алепу

13 незаконни обекта на къмпинг „Каваци“ трябваше да бъдат съборени. Това обаче не се случи, въпреки издадената заповед на кмета на Созопол. В къмпинга пристигнаха екипи и на полицията, които да предотвратят ескалиране на напрежението между наематели на каравани и собственици на земя. Премахването на постройките бе отложено за октомври.

Служебният екоминистър Асен Личев иска събаряне на недовършения хотел на плажа „Алепу“, представян от инвеститорите и властите като подпорна стена срещу свлачище. Разпоредил съм по най-бързия начин да бъде издадена заповед Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони, обяви той в тв интервю. Двете местности са част от европейската мрежа „Натура 2000“ като на плажа „Алепу“ миналата година израсна хотел, представян като „подпорна стена“, а за Карадере, община Бяла, наскоро е пуснат за обсъждане „концептуален проект“ за застрояване.
Личев определи ситуацията на Алепу като „престъпно смешна“ – за подпорна стена трябва съвсем различно съоръжение. По законите на МРРБ и ДНСК трябва да се търси първо отговорност от този, който го е построил, реално той трябва да го разруши, категоричен е екоминистърът. Той подозира, че Басейнова дирекция и РИОСВ са извършили служебно престъпление при издаването на разрешително за „подпорна стена“. „Ако те са действали законосъобразно, а се е получил незаконен строеж, значи има служебно престъпление. Ако са отхвърлили изискванията на екологичните закони и е издадено разрешително, пак има служебно престъпление. Когато се направи проверка, ще се установи колко случая са“, коментира министърът.
Скандалът на Алепу върви от година и половина и стана повод за протести на граждани и природозащитници. Проектант на сградата е съпругът на бившата външна министърка Екатерина Захариева арх. Ангел Захариев.
Служебният министър е установил липсата на важни стратегически документи, по които би трябвало да работи ековедомството. Сред тях е методиката за оценка на корупционния риск в отделните звена. „Тоест държавата не е могла да води реална борба с корупцията по средните и високите етажи, защото няма критерии“, уточни той. МС не е приел и Национален план за управление на отпадъците 2021-2027 г., който определя всички дейности и финансирането им. Липсва и национална приоритетна рамка за действие в защитени територии.
Преди няколко дни Агенцията за държавна финансова инспекция започна проверка в МОСВ заради дефицит от 10 млн. лв. в бюджета на ведомството. Според Личев той е натрупан в последните 5 месеца, като част от парите за екология са пренасочени за ковидкризата. Дефицитът е 8 млн. лв. просрочени задължения, станали недопустими по проект, финансиран по ОП „Околна среда“, както и 2 млн. лв. заради сключен договор с неосигурено финансиране от Изпълнителната агенция по околна среда. „Заварих изхарчен бюджет, ще го ревизирам. Заварих една-две неизпълнени много важни задачи, например системата за управление на река Искър, която трябваше вече да действа на първи етап. И нея ще ревизирам. Другият основен инструмент за финансиране на политиките, така нареченият ПУДООС при бюджет 74 милиона е с 24 милиона дефицит“, обясни Личев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *