Забраната на КЗК за сделката за ЧЕЗ се оказа незаконна

Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконна наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрана на „Инерком“ да купи българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ, отмени това решение и върна антимонополния орган преписката за ново произнасяне. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на съда.

Не е ясно какво ще се случи с вече придобитите активи на ЧЕЗ от следващата фирма кадидат-купувач „Еврохолд“.

Припомняме, че през лятото на 2018 година КЗК спря сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ с мотива, че така придобиващата го пазарджишка компания „Инерком“ ще получи господстващо положение на пазара на електроенергия. Чешката компания се отказа от сделката и след това бе сключен договор със застрахователния холдинг „Еврохолд“. Тази сделка обаче също бе забранена от КЗК – този път с мотива, че новият собственик можел хипотетично да дава гаранции на енергийните дружества при търговия на борсата за ток. Това бе оспорено пред ВАС и в крайна сметка сделката получи одобрението на регулатора и в момента е в процес на финализиране.

Оказа се, че ВАС се произнесе много по-бързо по казуса на „Еврохолд“, отколкото по жалбата на „Инерком“.

Едва сега върховните съдии приемат, че пазарният дял на обединената група на „Инерком“ и ЧЕЗ не би бил достатъчен, за да обоснове евентуалното наличие на господстващо положение.

Заради това, а също и поради допуснати процесуални нарушения, решението на КЗК е незаконосъобразно, решава съдът и връща случая за ново произнасяне на КЗК.

Не е ясно дали комисията ще обжалва, а ако се наложи да се произнася отново какви би сторила, при положение, че вече има нов купувач на активите на ЧЕЗ в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *