Започва проверка на Търговския регистър

Обстойна ревизия на всички структури под шапката на правосъдното министерство е разпоредил служебният министър Янаки Стоилов. При представянето на екипа си той посочи, че започва проверка на Агенцията по вписванията, Търговския регистър и регистъра на особените залози. Ревизия ще има и на работата по издаване на българско гражданство. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа.

Предвиден е одит на обществените поръчки на Министерството на правосъдието от последните години. Голяма част от тях са свързани с оптимизацията на затворите, но местата за лишаване от свобода ще бъдат проверени и заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за насилие.

Ще бъдат ревизирани и обществените поръчки на Министерството на правосъдието за последните години. Като най-проблемни области, за които отговаря министерството, Стоилов посочи предоставянето на гражданство, местата за лишаване от свобода и вписванията. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа. Очаквам проверките да приключат до края на месеца, заяви Стоилов.

Правосъдният министър е очаквал конкретни данни за твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства над арестант. Тъй като в министерството такива не са постъпили, е наредена проверка в затворите и арестите, която обхваща периода от началото на 2017 г. досега. Министерството ще сезира по темата и главния прокурор Иван Гешев. „Ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис и може чрез разпити да се установят евентуалните извършители“, обясни Стоилов. На въпрос дали би инициирал дисциплинарно производство срещу главния прокурор, той отвърна, че е свободен да действа по закон и без пристрастия, когато има сериозни сигнали. Форматът, в който темата може да се обсъжда, е във Висшия съдебен съвет, подчерта юристът.

Двама ще са заместниците на Янаки Стоилов. Мария Павлова е следовател в националното следствие и беше министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Вторият заместник е Иван Демерджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета ще е юристът Мариян Карагьозов, който завършва докторантура по балканистика в БАН и е бил кореспондент на БНР в Истанбул.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *