Какви ще са цените по Южното Черноморие през новия сезон

Лято с много неизвестни вече е на прага на морските ни курорти. Официално туристическият сезон започна, но голяма част от хотелите още не работят. За да компенсират отлива на гости от чужбина, ще се опитат да привлекат българите с атрактивни оферти. Цената на почивката от палатката до луксозната стая провери Цеца Алексова.

Въпреки че туристическият сезон официално стартира на 1 май, в Слънчев бряг отворените хотели се броят на пръстите на едната ръка. Много от резервациите бяха анулирани и собственици на хотели отложиха отварянето им поне с месец.

„В момента попаднахме в окото на геополитическата буря. Със заповедите за спиране на самолетите от Руската федерация, със заповедта на Ердоган да дадат минимални цени на украинците, ние сме обречени. Защото проспахме времето, тези начални дати, тези PCR тестове, това, което се случи, беше прекрасно. Сега могат да влизат туристи с антигенни тестове и пак има едно недомислие. Здравният министър беше обещал за децата до 12 години, сега и те ще влизат с PCR тестове“, посочи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Това според хотелиери е основна причина за анулирането на резервациите, тъй като PCR тестовете значително оскъпяват почивката у нас на чуждите гости. Затова търсят варианти да започнат да запълват базата си с български гости най-рано след средата на месец юни.

„Българите винаги са добре дошли при нас. Както миналата година, и тази ще постараем да им дадем по-добри условия, дори по-добри и от тези на чужденците“, добави Налбантов.

Обмислят варианта да предлагат почивка за седем дни на цената на пет, както и допълнителни атракции. В повечето пакети е включен безплатен чадър и шезлонг на плажа, които обаче тази година няма да бъдат с по-ниски цени, засега.

Причината за скъпите чадъри и шезлонги е, че подготвените промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) няма как да бъдат приети от новия парламент преди разпускането му. Текстовете преминаха обществено обсъждане, но още не са внесени в Народното събрание, въпреки че летният туристически сезон вече е открит. От Министерство на туризма обясниха, че това не може да се случи, тъй като новите депутати са им забранили работата по всички видове концесионни процедури. Повечето концесионери не искат да намаляват цените на плажните принадлежности, тъй като не им излизали сметките.

Безплатни ще са част от атракциите на къмпинг „ Градина“. Там всеки гост, наел бунгало, ще може да се възползва от редица бонуси.

„За гостите на бунгалата предлагаме безплатни чадъри и шезлонги, които са разположени пред всеки сектор с бунгала. Също така, имаме водни забавления – волейбол, плажен волейбол, плажен фитнес на пясъка и детска площадка“, обясни Елена Пинелова от къмпинг „Градина“ в Черноморец.

Всяко от бунгалата предлага напълно оборудвана кухня, барбекю, спалня за от двама до шест човека.

„Цените варират. Миналото лято бяха 30 лева на човек през месец май, достигайки до 80 лева на човек през силния сезон – юли и август“, каза Пинелова.

В хотел в Приморско очакват първите си гости към края на месец май. Мястото за настаняване се намира само на метри от морския бряг, а собствениците са подготвили различни пакети, за да задоволят интереса на всички, решили да почиват при тях.

„Имаме пакети за по-дълъг престой и такива за по няколко дни. Цените варират и в ниските, и във високите сезони от 40 до 70 лева на човек, с включена закуска“, каза собственикът и управител на хотела Пламена Иванова.

Като допълнителни бонуси са ползването на чадър и шезлонг край басейна, осигурени са безплатен интернет и паркомясто. Задължителни остават противоепидемичните мерки

„Маска, ръкавици и други. Хигиената е на високо ниво“, добави Иванова.

В Поморие, както и в повечето населени места по Черноморието, все още е рано да се каже какви ще бъдат цените на храната в крайбрежните ресторантчета, тъй като повечето са все още в процес на подготовка. Браншът в черноморското градче обаче е обединен около посрещането на българи, които ще изберат да изкарат лятната си ваканция при тях.

„Основното, на което ще обърна внимание на българския турист, е че нашето Черноморие е много по-добро и нашите плажове са много по-добри от гръцките. Най-малкото, което е – няма го това висене по границите. Палят си колата, пристигат за няколко часа в Поморие, настаняват се и веднага са на плажа. Заведенията са отворени, обслужването вече е на ниво. Всеки си е направил своите разчети и сметки от миналата година, че наистина трябва, освен всичко друго, да повишим и качеството на обслужване“, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

За своята ваканция сами ще се грижат къмпингарите. През тази година избралите екоплаж „Корал“ ще могат да разполагат палатки, кемпери и каравани без да искат разрешение от главния архитект на Община Царево.Това стана възможно, след като любителите на природосъобразния начин на плажуване осъдиха общината.

След четири години дела съдът постанови, че текстовете на общинската наредба са нищожни и всички къмпингари, които са били глобени през последните две лета, трябва да бъдат обезщетени.

Въпреки че подготовката на сезона, който вече започна, тече с пълна сила, хотелиери и ресторантьори очакват назначаването на министър на туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *