Мариус Донкин: Вазовата „Нова земя“ звучи актуално и днес

Написаното от Иван Вазов в романа „Нова земя“ звучи актуално днес, заяви директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин пред Bulgaria ON AIR. Тази Вазова творба е в основата на новия спектакъл на трупата, носещ същото име. Романът е замислен като продължение на „Под игото“.

„Не само това, което е написал Вазов Много пъти съм говорил на тази тема и тя е жалка. Романът е написан през април 1896 и ние го направихме 125 години по-късно. Това, което е написано тогава и засяга единението на България, звучи актуално. Основната тема, която е вътре, тя е изключително важна и болезнена в нашето време – мястото, наличието и участието на интелигенцията в обществения живот на държавата.“ – коментира директорът на Народния театър в предаването „Денят ON AIR“.

Той припомни, че този романът е бил критикуван и отричан.

„Иван Вазов в един момент решава и казва: „Добре, аз не съм го писал това. Няма да пиша повече“. А той е едно естествено продължение на събитията от „Под игото“. Има ли интелигенция сега? Ако я има – не може да съществува въпросът „Къде е?“. Аз си мисля, че я няма, не е подкрепа. Имаше някаква група, когато беше създадено по повод замърсяванията в Русе, тя прерасна в нещо друго и впоследствие голяма част от тези хора бяха привикани, бяха вкарани в парламента. На други им се дадоха агенциите за чужди помощи.“ – допълни Донкин.

По думите му, някои от тях са били огорчени и са напуснали София.

„Проблемът е, че това не го осъзнаваме и не правим нищо по този въпрос. По-удобно е, когато интелигенцията я няма. Разединението е проблемът.“, посочи директорът на Народния театър.

„Тази пиеса, която започнахме вчера, показва последните години от живота на Вазов, Балканската война. Това са зрелите, философските години на Вазов. Предричам голям успех на тази пиеса. Всичките текстове са автентични, те са извадени от мемоари, не е измислена ситуация. Накрая има страхотен монолог на Вазов, в който той казва: „Изобщо не подценявайте българския народ“, добави Марус Донкин.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *