Масонството не е тайно, затворени са само ритуалите

 

Николай Божилов, Велик майстор на Обединената велика ложа на България

Николай Божилов е роден в Пазарджик. Юрист, успешен столичен адвокат. През октомври 2020 г. е избран за Велик майстор на Обединената велика ложа на България – единствената у нас с международно признание. Преди това шест години и половина е бил асистент на Великия майстор, а още 6 години е бил майстор на ложа. В началото на седмицата беше гост на откриването на паметника на Колю Фичето в парк „Дружба” във Велико Търново. Мемориалът на старите майстори, който се намира до гроба на най-известния български строител, е издигнат с голямата помощ на българските масони. Затова и Великият майстор имаше честта да пререже лентата за откриването му.

За мен е чест да бъда тук за откриване на паметник на старите зидари, зад реализацията на който стоят братята от местната ложа, каза Николай Божилов в началото на разговора ни за съвременното масонство и за заблудите, които още обгръщат движението.

-Има символика в това, че свободните зидари подкрепиха изграждането на паметник на старите зидари, нали, г-н Божилов?

-Определено. Новото световно масонство е възникнало преди повече от 300 година в зидарските лоджии в Англия. Градежът е основна тема не само за оперативните зидари, паметник на които вдигаме днес, но и за нас – зидарите на духа. Днес ние не зидаме с хоросан, но ползваме братската любов, човещината, съпричастността, хармонията, ученолюбието, за да градим човешките отношения. Както Колю Фичето е градил мостове, църкви и храмове с любов, ние също смятаме, че любовта е в основа на градежа в чисто символичен смисъл. Затова съм толкова щастлив в този ден – братята от Велико Търново издигнаха паметник на тези хора, които без да са били част от масонското движение, са споделяли принципите и идеите му.

– Мнозина смятат масонството за тайна секта. За тях масоните са обгърнати в мистика, но по-често в негативен, а не в романтичен контекст. Вие обаче излизате на светло и работите по съвсем открит начин. Това нова политика в световното масонство ли е или е ваша идея?

-Масонството никога не е било тайно. То е затворено, и то за малка част от неговата работа – в частта на ритуали, храмове и членски състав. Но винаги е било открито като принципи, цели, идеи и действия. Аз като Велик майстор предприемам такива действия, каквито вече са приети в други европейски ложи. В Румъния например братята, които както и в България, винаги са били част от гражданското общество, и то най-активната част от това общество, публично представят своите идеи и работят открито за осъществяването им. Подпомагат и държавността, и обществеността без да се обвързват с някакви политически доктрини. Днес това правим и ние в България. Затова градим и откриваме паметници, сключваме договори с Агенцията за социално подпомагане (споразумението с АСП е сключено през ноември 2020 г. и стартира кампания „С грижа за всеки“, чрез която масоните осигуряват безплатни антигенни тестове за нуждаещи се, подкрепяни от Агенцията – б.а.) и съвсем безкористно и без политически или каквито и да било други цели подпомагаме държавата и обществото. Защото днес имаме нужда от подкрепата на всички хора, които знаят и могат да я дадат.

-Днес? Имате предвид кризата с COVID или политическите трудности?

-COVID ни постави в наистина извънредни условия. Много хора пострадаха, някои ни напуснаха. Щастлив съм, че нашите братя лекари са в основата на грижите за всички, които имат нужда от подкрепа. В тези месеци основните ни усилия наистина са насочени към здравеопазването, защото оцеляването и спасяването на човешкия живот са най-важни. Когато отмине тази криза, ще се върнем към традиционните си цели – духовната, просветителска и образователна работа и подкрепа на младежките дейности.

-За разлика от много други сфери от обществения живот в България, при вас в последните години тече обединение. Единно ли е масонското движение в момента?

-Обединената велика ложа на България е единствената призната масонска общност у нас. Призната от 138 ложи в света. Но това не означава, че в България няма нерегулярни масонски обединения. Вероятно винаги ще ги има, но за нас е важно, че ние вървим по правилния път.

-Може ли да попитам колко структури има в страната Обединената велика ложа?

-Това е от малкото въпроси, на които не мога да отговоря.

-Което ще рече, че не може да коментираме и броя на масоните в България?

-Да. Никой не забранява на братята да споделят публично за своето членство в ложата, но аз не мога да коментирам това. Със сигурност имаме ложи във всички краища на страната. Сред нашите братя са лидерите във всяка една област на икономическия, културния и обществен живот. Най-младите ни доценти, професори, академици, въобще научният ни елит са в нашите редици.

-А има ли масони в управляващите кръгове?

-Да, и смея да твърдя, че те са там не защото са масони, а защото масонството ги е подготвило да бъдат достойни. Масонството никога не е имало отношение към политиката и не участва в правенето на политика. Но пък в масонските ложи много хора биха могли да израснат и да станат достойни да поемат отговорността за управлението, защото получават уроци по морал, дълг и чест. Ние само можем да помогнем да нашите избраници да бъдат отговорни, открити и загрижени за обществото. Приемаме за свой дълг да помагаме на държавните и общинските институции, без да имаме претенции да чертаем политики.

-А какво ще кажете за конспиративните теории, според които тайни общества – било то масонски, или други, управляват света?

-Теорията на конспирацията може само да разсмива. Аз не смятам, че светът се управлява от тайни общества. Със сигурност в масонските ложи не се пишат планове за управление на държавите. Но пък хората се учат да са честни и почтени един към друг. И нещо повече – масонството е възможно само при демокрация и открито управление.

Призивът „Свобода, равенство, братство” са го създали френските просветители, които в същото време са били и в основата на новото масонство в Европа. Това са хората, вдъхновили Великата френска революция и новите демократични принципи на управление. Масонството не търпи тирания и тираните не търпят масоните. Хитлер и Сталин са ги преследвали. В България масонското движение е било забранено от комунистическата власт и е възстановено чак през 1992 г. Масонството е част от демократичния свят, защото учи на чест и лична отговорност към обществото.

Днес всъщност отдаваме почит на един такъв човек и на такива като него – старите майстори, за които дадената дума е била закон, а трудът е бил ритуал. Колю Фичето може да не е бил от обществото на свободните зидари, но е споделял нашите ценности и е изключително уважаван в нашите среди. Неслучайно една от ложите ни носи неговото име. Неговите принципи – принципи на всеки един смирен, честен и доблестен мъж, се споделят и от масоните.

И нека в нашата памет и в паметта на нашите наследници остане признателността и благодарността към тези, които са строили нашата България. И нека техният пример да бъде стимул да се продължава тяхното дело.

Елена ВЕЛКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *