Махаме ограниченията при над 70% ваксинирани

Общопрактикуващите лекари вече няма да се редят по опашки, ваксините ще бъдат доставяни до логистични пунктове, което ще ускори процеса по ваксинация. Ваксините са безплатни за всички граждани, независимо дали са здравноосигурени или не. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от Дарик радио. “Хора, ваксинирайте се!”, призова той. По думите му има достатъчно ваксини за всички желаещи. “Само когато постигнем над 70% ваксинационно покритие, можем да премахнем ограниченията”, уточни той.

По отношение на ваксините министърът заяви, че това е най-изпитаният метод – приложени са вече на повече от 1 млрд. души. “Не знаем колко точно хора са се срещали с вируса, затова съм възложил в следващите седмици да се направи епидемиологично проучване сред населението, което да ни даде реална представа за ситуацията. Ситуацията в момента не е драматична, намалява разпространението на вируса, но опасността не е преминала – съществува риск от нова вълна през есента”, посочи Кацаров.

Кацаров допълни още, че са взели решение да се присъединим към договора на Европейския съюз, според който производителите на ваксина се задължават при поява на нов щам да изменят състава ѝ, така че да бъде по-сигурна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *