Може ли робот да приготви паеля като шеф-готвач?

Може ли робот да сготви толкова вкусна паеля като приготвената от испански шеф-готвач? Да, може, смята майстор в кулинарията, който я пробвал, пише Ройтерс.

Испанската компания BR5 е разработила робот, който може да сготви едно от най-известните в света ястия от националната кухня на страната. Продуктът вече предизвика интереса на някои хотелски вериги и курорти извън Испания.

„Разбира се, домашно приготвено оризово ястие в неделя винаги ще има различен вкус… Нямаме за цел да го постигнем, целим да пътуваме по света и да можем да ядем същия ориз, който похапваме в страната си, но в различна държава“, казва основателят на BR5 Енрике Лило.

Някои увеселителни паркове и курорти в Япония вече имат собствен робот за приготвяне на паеля, допълва той. Роботът обаче може да се хареса и на местните жители.

 

„Според мен това е чудесен инструмент и Оле! за създателите му, защото ми хареса“, споделя Мария Муньос, шеф-готвач, специализирана в паелята, и директор на кулинарното училище Cocinea, след като пробвала приготвеното от робота ястие.

Роботът се състои от електронно контролирана пеш и механична ръка, която слага леко задушените съставки в тигана за паеля, прибавя ориза, след което го разбърква с решетъчна лъжица, преди да излее рибения бульон.

Всички съставки трябва да бъдат приготвени предварително и да са достатъчни за една паеля. След като всички съставки са в тигана, роботът ги разбърква постоянно, докато ястието стане готово.

Муньос казва, че уредът би бил много полезен за ресторантите, защото помага за приготвянето на повече паели едновременно.

„Ако имате само един готвач на паеля, можете да направите най-много двадесет, защото е истинска лудница, особено намирането на най-добрата комбинация от продукти за паелята“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *