Нинова: Лобизъм и партиен егоизъм оставиха модела Борисов на власт

Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер, но завършваме със скандали уж за процедури, зад които прозират интереси, лобизъм, партиен егозиъм и личностни амбции. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към депутатите в декларация от името на група за края на 45-ото Народно събрание.

„Уважаеми български граждани, само месец след изборите 45-ото Народно събрание приключва своята работа. Избрахте ни в това Народно събрание с големи надежди за промяна. Започнахме в еуфория, завършваме със скандали. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да е премиер и скандали уж за процедури, но зад тези уж процедури прозира друга истина – интереси, лобизъм, партиен егоизъм и личностни амбиции.

Вместо съединението да ни направи силни срещу модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби и моделът продължава да управлява. Нещо повече – продължава да се подиграва с парламентарната република.

Вместо сега да е тук по силата на решението ни от сутринта да дойдат на парламентарен контрол, той стои в хола в Банкя и ни дава съвети и лъже за финансово-икономическото състояние на държавата“, заяви още Корнелия Нинова и подчерта, че излишъкът, обявен от премиера в оставка, е само на хартия.

„Няма 115 млн. лв. излишък от растеж в икономиката, а заради 660 млн. лв., взети от концесията на летище „София“, изтъкна лидерът на БСП.

Според нея до ден днешен на финала на парламента се харчи с 200 млн. лв, извън правила, извън Народно събрание.

„БСП бяхме единствената партия, която поиска с проект на решение да задължим Борисов да внесе актуализация на бюджета. Никой от вас другите партии не пожела това решение да стане факт.

Днес сме отново в унизителната ситуация Борисов да лъже, че завършва 4-месечието на годината с излишък от 115 млн. лв, защото икономиката процъфтявала и растяла, въпреки кризата. Че той си живее в неговия измислен свят, е ясно. Българският народ да е наясно – няма 115 млн. лв. излишък от растеж в икономиката, а има вероятно този отчетен на хартия излишък заради едни 660 млн. лв., взети от концесията на летище „София“ преди месец. Продажба на националния интерес за едни 660 млн. лв. Сякаш не чуваме бизнеса и не виждаме реалните показатели на икономиката. Сякаш не виждаме стотиците фалирали малки и средни предприятия.

Вместо да се обединим и днес той да е тук и да го питаме, а не да говори отвкъщи небивалици, ние сме в състояние, че ние си тръгваме, а той продължава“, посочи още Корнелия Нинова.

Ние бяхме и оставаме себе си – партия с програма и цели и не се влияем от залитанията на новите, нито от съпротивата на модела, изтъкна лидерът на левицата.

„Какво ни отличи през това време – един месец от всички други партии? Новите ни нарекоха партия на статуквото и високомерно отхвърлила нашето предложения. Накичихте се с етикети партия на протеста. Когато не сте си помисляли за протест, в продължение на 4 години, БСП тук се бореше с това статукво. Ние категорично не сме статукво на Борисов и модела му, но сме системна, последователна, принципна партия, която каквото правеше в последните 4 години, това прави и сега“, подчерта лидерът на БСП.

По думите ѝ за този един месец всички партии в парламента са се отказали от обещанията си. „Ние от нито едно. Не само че не се отказахме, а ги внесохме като предложения, политически аргументирани и финансово обезпечени. Ние бяхме и оставаме и ще бъдем себе си – партия с програма и цели, които не са конюнктурни. Те не се влияят нито от залитанията на новите, нито от съпротивата на модела. Сигурна съм, дори да не го признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна“, подчерта лидерът на БСП.

„Със съжаление казваме, че този парламент за един месец не прие нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс. Не направи нито един парламентарен контрол към нито един министър от правителството на Борисов“, заяви още лидерът на БСП.

„Това са фактите. Оценката трябва да оставим на хората, които ни изпратиха.

Какво ни събра в началото?

Борбата с корупцията, със задкулисието, с парелната държава и желанието този модел на управление да бъде прекратен. Започнахме от първия ден с реални действия и внесохме предложение за мораториум върху определени действия върху правителството на Борисов. Уви, новите партии в парламента, не разбираме защо, блокираха този мораториум в първите дни, загубихме една седмица и стана факт, че Борисов си назначи хората във вторите и третите нива. Сега дори „Изправи се! Мутри вън!“ да бъде коригирано, няма кога. Зацикли и съдебната реформа. В процедури се удави общото ни желание закрием Специализирания съд и прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене“, заяви още Корнелия Нинова.

По думите ѝ докато депутатите умуват как да реформират прокуратурата, днес пред нея стои голямо предизвикателство – Светослав Илчовски. „Ако сме правова държава, отдавна прокуратурата трябваше да се е самосезирала“, изтъкна още Корнелия Нинова.

Ние искаме стабилност и даваме перспектива – днес се докарахме до състояние никой да не говори с никого в парламента, изтъкна още Корнелия Нинова.

„Уважаеми колеги, народни представители, има различни времена, различни парламенти. Ние не говорим с ГЕРБ, ВМРО не говореха с Атака, а Марешки с ДПС“, обясни Нинова. По думите ѝ обаче никога не е било никой да не говори с никого в един парламент.

„Днес и сега се докарахме до това състояние. Никой да не говори с никого. Ще минат и тези избори, които се задават, но втори такъв провал и особено в криза, хората няма да ни простят. Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа криза. Е, вече сме изправени пред нея. В криза се иска разум, стабилност и перспектива. Ние имаме решение. Ние искаме стабилност и даваме перспектива. Остава да се намери разум в бъдещия парламент за доброто на България и с грижа за хората“, заяви още лидерът на БСП.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *