Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. За първи път подкрепа на пациентите, носители на вируса, се оказва през 2006 г. – по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация.

Като хепатит се означава всяко възпаление на черния дроб, резултат от различни причини. Хепатитите се разделят на две основни групи – инфекциозни и неинфекциозни.

Често се стига до разрушаване на чернодробните клетки и до тежко и понякога необратимо увреждане на черния дроб.  Причините за развитието на хепатит са няколко: засягане на органа от вируси –  вирусен хепатит,  алкохолна увреда,  медикаменти,  токсини,  автоимунни нарушения и др.

Прогресията на хепатита е различна при различните причинители,  като последният стадий е чернодробната цироза,  рак на черния дроб и/или развитието на чернодробна недостатъчност.  По протичане хепатитът може да е остър,  подостър или хроничен (над 6 месеца).

Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб. По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени.

Познаването на тези инфекции и тяхната коварност е единственото, което може да накара хората да се изследват. Нужен е масов скрининг, за да има навременно лечение.

Световната здравна организация поставя една цел до 2030 г. 90% от хората по света да бъдат изследвани за хепатит С, а 80% от инфектираните да бъдат лекувани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *